U trendu

Da li uzimate dovoljno vitamina D

Odavno je poznato da se pomoću vitamina D leči rahitis, a danas se smatra da od ovog vitamina možemo imati i mnoge druge dobrobiti.
Već je naučno potvrđeno da vitamin D pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum, održava čvrstinu kostiju i da ima važnu ulogu u prevenciji osteoporoze. U najnovijim istraživanjima iznesene su pretpostavke da ovaj vitamin pomaže i u zaštiti od raznih teških bolesti poput raka, dijabetesa, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze i autoimunih bolesti.
Ipak, mnoge odrasle osobe imaju manjak vitamina D u organizmu. Ovaj vitamin ne može se konsumirati u nekim namirnicama, već ga dobijamo izlaganjem sunčevoj svetlosti i multivitaminskim napicima. Problem je u tome što sunce nije pouzdan izvor vitamina D za svaku osobu.
Uticaj sunca i primanja vitamina D povezan je sa geografskim položajem, godišnjim dobom, delom dana, stepenom zagađenosti vazduha, bojom kože, kao i vašim godištem. Svi ti faktori utiču na sposobnost kože da primi dovoljno vitamina D iz sunčeve svetlosti.
U većini multivitaminskih napitaka može se naći vitamin D u obliku vitamina D2, a poželjniji oblik za organizam je vitamin D3.
Vitamin D je jedini vitamin koji je ujedno i hormon. Pošto vitamin D koža proizvede ili ga unesemo napicima, bubrezi i jetra pomažu da se on prebaci u formu hormona. Kao hormon, on kontroliše apsorpciju kalcijuma i pomaže da kosti i zubi budu snažni. Kada vašem telu nedostaje ovaj važan vitamin, vaše kosti smanjeno snabdevaju kalcijumom ostatak organizma. Nedostatak vitamina D ne odražava se samo na kosti već i na druge važne telesne funkcije.
Nedostatak vitamina D može biti uvod u osteoporozu, kao i u autoimune bolesti i neke oblike kancera.
Vitamin D poznat je kao sunčev vitamin. Kada je naša koža izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, ona sama proizvodi vitamin D. Ali, kao što smo rekli, na to utiču i drugi faktori, sunčeva svetlost ne deluje uvek na isti način. Generalno, što se nalazimo dalje do ekvatora, naša koža će efikasnije proizvoditi vitamin D, ali ta proizvodnja je smanjena ako je veliko zagađenje vazduha (koje onemogućava efikasno dejstvo sunčevih ultravioletnih zraka).
Dolaze vreli letnji dani, pravo vreme da izložite vaše telo suncu. Ipak, vodite računa da to činite na bezbedan način i zaštitite svoju kožu. Takođe, unosite multivitaminske napitke (opredelite se za one koji sadrže D3 vitamin).

Napišite komentar