U trendu

Doručak – najvažniji obrok

Dobro odabrana hrana za doručak može poboljšati koncentraciju, dati vam snagu i energiju, čak vam pomoći i da održite zdravu telesnu težinu. Zato je doručak najbitniji obrok.
Vaša mama bila je u pravu: ne samo da vam doručak daje energiju da lepo započnete novi dan već je povezan i sa drugim dobrim zdravstvenim navikama.
Studije stručnjaka pokazuju da zdrav doručak (suprotnost brzom konsumiranju krofni) može:

  • poboljšati vaš način ishrane ako uvrstite namirnice bogate hranljivim sastojcima, vitaminima i mineralima

  • povećati vašu koncentraciju i poboljšati vaš učinak u školi ili u kancelariji

  • dati vam više snage ako treba da obavite neki fizički posao

  • sniziti nivo holesterola

Ne preskakati doručak bitno je za sve uzraste, ali je ipak naročito važno za decu i adolescente. Prema rezultatima istraživanja američkih stručnjaka, deca koja doručkuju pokazuju bolje rezultate i u učionici i u sportskim aktivnostima, imaju bolju koncentraciju, uspešnije rešavaju probleme i imaju bolju telesnu koordinaciju od dece koja to ne čine.
Prednost doručka – održavanje telesne težine
Mnoge studije, sa decom ili odraslima kao ispitanicima, pokazale su da osobe koje redovno doručkuju imaju manju telesnu težinu od onih koje doručak preskaču. Zašto je to tako? Saglasno jednoj teoriji, konsumiranje zdravog doručka smanjuje glad u kasnijim periodima dana. Dakle, ako se nekom čini da može smanjiti ukupni unos kalorija preskakanjem doručka, to je samo varka – u tom slučaju kasnije biste pojeli više nego što je potrebno za ručak ili večeru. Prema drugoj teoriji, zdrav doručak je dobra navika koja vodi ka drugim pozitivnim zdravstvenim izborima. Jasno je – preskakanje doručka nikom ne ide u prilog.
Ne zaboravite na proteine
Ako vas uobičajeni doručak ne čini potpuno sitim, možda u njemu nema dovoljno proteina. Ovaj hranljivi sastojak nalazi se na primer u jajima, koja su deo tradicionalnog doručka. Ovakav doručak daće vam dovoljno snage da započnete dan, ali se u dijetalnoj ishrani jaja ne preporučuju. Proteina ima dovoljno i u žitaricama, voću i povrću.
Evo nekih konkretnih predloga za zdrav doručak:

  • nemasni jogurt sa komadićima svežeg voća.

  • kaša od ovsenih pahuljica sa orasima i sokom od narandže.

  • tvrdo kuvano jaje i jedna banana

  • vegetarijanski omlet i prepečeni hleb

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.