Evo kako se hemikalijama i vodom veštački puni piletina (video)

Zdrava, hranljiva piletina je prošlost. To je bar slučaj u velikoj većini prodavnica u kojoj se prodaje piletina „napumpana“ raznoraznim hemikalijama i slanom vodom kako bi se pojačao njen ukus.

Odavno je poznato da se pilići više ne uzgajaju kako bi njihovo meso bilo sočno i prijemčivo za naše čulo ukusa i mirisa, već se „pumpa“ isključivo kako bi dostiglo željenu težinu i tako otišlo u hipermarkete. Pritom niko od prodavaca i vlasnika radnji, inače ponosni na krilatice „100 odsto prirodno“ ne govori da takva piletina sadrži čak 500 puta više natrijuma u sebi.

Šta tek reći na to što se piletini povećava težina i tako što joj se ubrizgava životinjski otpad u obliku kosti svinja ili krava? Ipak, ova praksa ima i svoju „zakonsku“ stranu – dok je tačno označeno na proizvodu koliko je vode i proteina „upumpano“ u njega, dotle je sve u redu.

Na kraju, stručnjaci za biohemiju i oni sa veterinarskih fakulteta širom Evrope poručuju da je najsigurnije jesti piletinu ako dolazi iz domaćeg, organskog uzgoja. To praktično znači da je najbolje ako sami uzgajamo svoju hranu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike