U trendu

Evo šta će se dogoditi vašem telu ako svaki dan pojedete dve kašike meda

Med kao dodatak ishrani može skoro svako jelo da učini ukusnijim – od pečene piletine i ribe pa sve do hleba i poslastica. Novo istraživanje pokazalo je da med takođe može da poboljša nivo šećera i holesterola u krvi, iako su neke vrste možda bolje od drugih, donosi Eat This. Istraživači sa Univerziteta u Torontu, čiji su rezultati studije nedavno objavljeni u Nutrition Reviewsu, odlučili su da utvrde kakav bi efekat med mogao da ima na kardiometaboličke faktore rizika.

Istraživači su se usredsredili na 18 kontrolisanih ispitivanja koja su uključivala više od 1100 učesnika i trajala su dva meseca. Rezultati su pokazali da konzumacija meda ima pozitivno dejstvo na kardiometaboličko zdravlje poput smanjenja nivoa šećera u krvi i holesterola.

Kod učesnika koji su u proseku konzumirali dve kašike meda svaki dan, primećeno je da su sirovi i cvetni med bili uzrok mnogih zdravstvenih benefita. S druge strane, prerađeni med nije bio toliko efikasan.

„Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80 posto šećera pa samim time možda ne bi imalo smisla da ovako sladak zapravo snižava nivo šećera i holesterola u krvi. Ali med je takođe složen sastav uobičajenih i retkih šećera, proteina, organskih kiselina i drugih bioaktivnih jedinjena koji vrlo verovatno imaju zdravstvene prednosti“, objašnjava Tausif Kan, istraživač spomenute studije i naučni saradnik prehrambenih nauka na Univerzitetu u Torontu, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar