U trendu

Hrana koju obično jedemo za doručak prepuna je holesterola

U našoj jutarnjoj rutini krije se nekoliko zamki kojima sabotiramo zdravlje, a kad je reč o lošem holesterolu stručnjaci tvrde da je ova hrana najgori izbor.

Sendviči i jaja

Kombinacija jaja, sira i slanine ili kobasice može biti glavni izvor holesterola. A ako se jaja peku na maslacu tim gore.

Napici od kave

Jutarnje uživanje u opojnom mirisu i okusu kafe donosi više štete nego koristi, pogotovo ako je u nju dodato punomasno mleko ili pavlaka.

Ni alternative nisu mnogo bolje

Ljudi često misle da su ćureća ili pileća šunka ili pak kobasica bolje opcije. Međutim, i one imaju tek neznatno manje holesterola od svinjskih ili goveđih suhomesnatih proizvoda.

Za čime onda posegnuti kad ste u žurbi i kad vam je potrebno gorivo za sledećih nekoliko sati, a da je pri tom zdravo? Ovo su namirnice za doručak s niskim holesterolom koje bi trebalo uzeti u obzir.

Mediteranski sastojci

U mediteranskim zemljama dan se ne započinje samo kafom, pecivom ili jajima već semenkama, maslinama, paradajzom, krastavcem, ekstra devičanskim maslinovim uljem… Iako bismo mogli da ih smatramo netradicionalnim namirnicama za doručak, one su dobar izbor jer nemaju holesterola i daće vam stabilan nivo energije tokom prepodneva.

Jogurt

Možete ga dodati u jutarnje smoothije ili uživati u porciji muslija i jogurta. Jogurt je uobičajena hrana za doručak, ali u zavisnosti od sastava, u njemu može biti i malo holesterola, ali ne puno. Ako ujutro volite da popijete jogurt, svakako odaberite onaj koji nema dodatog šećera. Umesto njega, dodajte voće kako biste ga zasladili prirodnim šećerom, i obogatite ovsenim pahuljicama, orašastim plodovima, mlevenim lanenim semenkama i/ili čijom.

Tu su još i neke osnovne namirnice za doručak koje bi uvek trebalo da imamo u kući poput avokada, voća, orašastih plodova i semenki, ovsenih pahuljica, hleba od celovitih žitarica, jogurta bez šećera i prirodnih maslaca od badema, indijskih oraščića ili kikirikija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar