najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hrana za optimiste

Veoma je česta pojava, naročito u našim krajevima, da se optimisti smatraju naivnim osobama. Čak, nemali broj ljudi će se prema njima odnositi s neprijateljstvom – kako se usuđuju da budu dobro raspoloženi i optimistični, dok su oni sami neraspoloženi i nije im ni do čega (i čvrsto su ubeđeni da je loše raspoloženje i negativan stav prema životu jedini ispravan način)?

Naučnici su dokazali da se isplati biti optimista; između ostalog, optimisti znatno ređe obolevaju od srčanih oboljenja.

Prateći to saznanje, finski naučnici posmatrali su navike u ishrani optimista i pesimista kako bi utvrdili postoje li tu neke razlike. Verovatno ste pogodili – razlike postoje i veoma su primetne. Optimisti su skloni tome da konsumiraju voće, različite šarene salatice i niskokalorične mlečne proizvode. Samo zamislite kako te namirnice izgledaju, veselo i u šarenim bojama – kako se ne oraspoložiti čim ih vidite?

Što se ishrane pesimista tiče, pokazalo se da oni ređe konsumiraju namirnice bogate vlaknima, kao i da su znatno skloniji preterivanju s alkoholnim pićima. Takođe, pokazalo se i da je među pesimistima mnogo više pušača, kao i onih izrazito gojaznih (gojaznost nije nikakvo čudo, s obzirom na izbor namirnica i na preterivanje s alkoholom).

E, sad, sve je to lepo, ali šta uraditi ako vi jednostavno niste optimista? Dobro, bićete fini, nećete da mrzite optimiste, ali šta ako ne spadate među njih – kako da se prebacite u tu grupu, pošto teško da možete samo preko noći da se pretvorite u osobu s vedrim pogledom na svet i na život?

Evo predloga – probajte preko ishrane. Napravite sebi plan ishrane koji će uključiti namirnice koje jedu optimisti i potrudite se da vam, makar kod kuće, samo takve namirnice budu dostupne. Već i sam prizor veselog šareniša boja trebalo bi da vas bar na trenutak razvedri, a kad se naviknete na vesele boje u svojoj kuhinji i na dobar osećaj u sopstvenom telu koji će vam te namirnice svakako pružiti, verovatno će i vaš pogled na život postati bar malo lepši.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike