Ishrana u trudnoći i prevremeni porođaj

Trudnice koje jedu puno voća i povrća tokom trudnoće imaju smanjen rizik od prevremenog porođaja. Do ovog dokaza nedavno su došli istraživači posle višegodišnjeg istraživanja.

Istraživači su analizirali podatke prikupljene od više od 66.000 trudnica u Norveškoj u periodu između 2002. i 2008. godine. Prevremeno rođenje deteta (pre 37. nedelje trudnoće) dogodilo se u nešto više od 5% trudnoća.

Žene koje su jele dosta povrća, voća, žitarica i pile puno vode – imale su mnogo manji rizik od prevremenog porođaja. Pokazalo se da je i tradicionalna norveška ishrana koja sadrži kuvani krompir, ribu i kuvano povrće takođe dobra za trudnice.

Izgleda da savremena zapadna ishrana, puna slanih i slatkih grickalica, belog hleba, slatkih deserata i mesnih prerađevina – nije povećavala rizik od prevremenog porođaja.

To sugeriše da je povećanje potrošnje zdrave hrane važnije od eliminisanja nezdrave hrane. Nalazi takođe podržavaju savete date trudnicama da jedu uravnoteženu ishranu koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, ribu i da piju dosta tečnosti.

Iako je studija otkrili vezu između ishrane tokom trudnoće i rizika od prevremenog porođaja, ona nije dokazala uzročno-posledične veze.

Autori studije ističu da prevremeni porođaj može da dovede do velikih kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema kod žena i dece, a to je skoro 75% svih smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Zdrava ishrana tokom trudnoće uvek je dobra, navodi se u pratećem uvodniku Lucile Poston sa Kraljevskog koledža u Londonu. Poston je podsetila da je u nekoliko studija predloženo da ishrana bogata voćem i povrćem može da pomogne u sprečavanju prevremenog porođaja: „Bilo bi pametno da zdravstveni stručnjaci pojačaju preporuke da trudnice jedu zdravu hranu.“

Studija je objavljena marta meseca 2014. u internet izdanju časopisa „British Medical Journal“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike