U trendu

Kako sprečiti dosadno nadimanje stomaka?

Uh, baš vam se naduo stomak! Samu sebe podsećate na trudnicu – iako znate da niste u drugom stanju. Još samo da počnu da vam ustaju u autobusu…

Nadimanje stomaka može biti posledica nepravilne ishrane i vašeg stila života. Evo kako možete sprečiti da dođe do nadimanja.

Stres: kad god osetite nervozu, oseti je i vaš digestivni trakt, što može dovesti do nadimanja, zatvora ili proliva. Stres često ne možete sprečiti, ali ako imate priliku za to, kad god osetite nervozu, ispijte šolju čaja od nane. Nana odlično smiruje stomak i deluje blagotvorno na digestivni trakt.

Slatkiši: fruktoza (prirodni šećer koji se nalazi u medu, voću i bezalkoholnim pićima) može da izazove nadimanje stomaka. Naime, gornji deo digestivnog trakta može da svari samo manji deo fruktoze; ostatak nastavlja put prema crevima, gde će ovaj šećer razložiti bakterije – pri čemu se oslobađaju gasovi. Ukoliko imate osetljiv stomak, preporučljivo je da konsumirate samo jednu porciju voća, ili pola čaše soka, ili dve kašičice meda dnevno.

Proteini: ugljeni hidrati će za sebe vezati vodu (što dovodi do nadimanja), dok proteini imaju diuretičko dejstvo. Zato ne bi bilo loše da uz svaki obrok uzmete bar malo proteina da biste smanjili efekat nadimanja koji izazivaju ugljeni hidrati.

Povrće: neko povrće, kao što su brokoli, karfiol i prokelj, sadrži u sebi veliku količinu teško svarljivih vlakana, što dovodi do nadimanja stomaka. Ta vlakna su veoma korisna za organizam, međutim, ne treba preterivati sa količinom.

Soli: sigurno ste već čule da natrijum dovodi do toga da ćelije vežu vodu za sebe – što, naravno, dovodi do nadimanja stomaka. Natrijum nam je neophodan, ali treba ga uzimati samo u malim količinama; namirnice koje sadrže jako puno natrijuma jesu soja sos, pileća supa, delikatesne prerađevine od mesa i neke vrste sira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar