Izbegavate hleb i testeninu? Veoma grešite – odlični su za zdravlje

Jako često čujemo da treba da jedemo što šarenije – dakle, voće i povrće koje je prepuno antioksidansa i vitamina. Kaže se, što hrana ima manje boje, to je lošija za nas, a toj skupini pripadaju kruh i testenina. Ipak, novo istraživanje pokazalo je da smanjuju rizik od smrti, prenosi Metro.

U nedavnom istraživanju objavljenom u JAMA Internal Medicine Journalu istraživači su prikupljali rezultate 416.104 muškaraca i žena tokom poslednjih 16 godina.

U proseku, učesnici su tokom dana dobili oko 15 posto energije iz proteina, 40 posto iz biljaka, 60 posto iz mesa, ribe i jaja, uključujući i 19 posto energije dobijene iz mlečnih proizvoda. Dokazano je da je konzumacijom proteina biljnog porekla smanjen rizik od smrti i kardiovaskularnih bolesti više nego proteinima dobijenim iz mesa i jaja.

U grupu proteina biljnog porekla spadaju testenina, hleb i žitarice. Kada su meso zamenili hlebom, muškarci su smanjili rizik za 13 posto, a žene za 15. Takođe, stručnjaci kažu da ugljeni hidrati smanjuju krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.