U trendu

Iznenadno izbacivanje namirnica iz ishrane može biti opasno: Ovo su znaci da ne jedete dovoljno mesa

Nema ničeg lošeg u tome da nemate meso na jelovniku svakoga dana. U stvari, raznovrsna ishrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, žitaricama i drugim usevima bez mesa je svakako poželjna. Ali ako ste navikli da redovno jedete meso, onda će ono biti potrebno vašem telu. I u tome nema ničeg lošeg, jer je meso najvažniji izvor proteina.

Naravno, pored proteina, razne vrste mesa su bogate gvožđem, vitaminima, mineralima, zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Pored znakova da vas meso neobično privlači, osećate potrebu za njegovim mirisom i ukusom, svakako postoje i drugi znaci da vašem organizmu nedostaju proteini iz mesa.

Osećate se umorno

Ako se osećate umorno i iscrpljeno čak i nakon spavanja, postoji mogućnost da vam nedostaje hranljivih materija iz mesa. Crveno meso je bogato gvožđem koje je neophodno za transport kiseonika do svake ćelije našeg tela.

Trnci u rukama i stopalima

Osim u gvožđu, vitamin B12 se nalazi samo u proteinima mesa, koji zajedno sa folnom kiselinom učestvuje u izgradnji i obnavljanju ćelija. Ne može se naći ni u jednoj drugoj hrani. Pored toga, njegov nedostatak u telu takođe može dovesti do pojave anemije. Jedan od prvih znakova nedostatka vitamina B12 je peckanje u rukama i stopalima.

Krhki nokti

Jedan od znakova nedostatka proteina mogu biti lomljivi nokti koji se lako lome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar