Jaje – zdrava ili nezdrava namirnica?

Pre dvadeset godina, vodeći nutricionisti su nam poručili: jaja povećavaju nivo holesterola u krvi i samim tim su na negativnoj listi, bar kad je reč o zdravoj ishrani. Današnji naučnici proveravaju na nov način ove stare tvrdnje. Jedna harvardska studija dokazala je da nema razlike u procentu obolevanja od srčanih bolesti kod ispitanika koji su često jeli jaja i kod onih koji to nisu činili.
Jaja se svrstavaju u grupu namirnica koje su bogate proteinima. U toj grupi su i sve vrste mesa, riba i koštunjavi plodovi. Preporučuje se da dnevno konsumirate bar jednu namirnicu iz ove grupe. Sa jedenjem jaja ne treba preterivati, jedno dnevno je dovoljna količina, i to ne svakodnevno.
Jaje pored proteina sadrži gvožđe, B vitamine i neke od minerala, kao i masnoće. Ovu namirnicu često jedemo za doručak, jer obezbeđuje osećaj sitosti.
U ovom tekstu akcenat ćemo staviti ne na mane ove namirnice, već na njene prednosti.
Jaja su laka za pripremu na mnogo načina. Čak i osobe koje za sebe tvrde da ne umeju da kuvaju, znaju da spreme jaja na neki od načina.
Mogu dugo održati svoj kvalitet ako ih držite u frižideru. Pri tom, nisu skupa namirnica, a mogu biti zaista ukusna!
Danas se u supermarketima mogu naći razne vrste jaja – od raznih pernatih životinja, ili različita po načinu uzgoja životinja. Često su svrstana u klase, pa možete napraviti izbor.
U svetu se čak mogu naći jaja koja sadrže manje holesterola nego obična (kada se koke-nosilje hrane na vegetarijanski način), kao i jaja koja sadrže omega-3 (kada se živina hrani morskim algama i ribljim uljem). Takođe, pored jaja bele ljuske koja su u uobičajenoj upotrebi kod nas, u svetu se mogu naći i jaja u drugim bojama. U trendu su braon i jaja boje lavande.
Direktorka nutricionističkog odseka američkog Odbora za negu i zdravlje uopšte se ne slaže sa starim tvrdnjama zbog kojih su jaja na lošem glasu, jer, kako se isticalo, sadrže mnogo štetnog holesterola koji se pretvara u holesterol u krvi. Ona kaže: „Potresena sam demonizacijom ovog životinjskog produkta. Jaja imaju mnogo prednosti: laka su za žvakanje za zdrave stare ljude, imaju puno proteina, veoma su hranljiva, nemaju puno masnoća i jedno jaje sadrži samo 70 kalorija.“
Kada kupujete jaja, čitajte etikete na njima, da biste bili sigurni da ta vrsta odgovara vašim potrebama – savetuju stručnjaci.

3 komentara
  1. Đura Sopček

    Moja supruga preselili smo se iz rodnog Zemuna u prirodu, daleko od gradskog stresa, zagađenog vazduha, saobraćajnog kolapsa i bavimo se proizvodnjom zdrave hrane.

  2. Lepomir Lazarević

    Super članak. Čuo sam da su kokošija jaja boje lavande sa manje holesterola. Da li je to tačno? Ako jeste, koji im je sastav u odnosu na belo jaje?

  3. Tijana Savić

    Sviđa mi se ovaj članak!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike