U trendu

Japanski način ishrane (2)

Ako želite da unesete neke novine u svoju ishranu, ugledajte se na Japance. Njihov način ishrane smatra se jednim od najzdravijih u svetu, što dokazuje dugovečnost pripadnika ove nacije i dobro zdravlje čak i u poznom životnom dobu. Ne moramo se u potpunosti ugledati na njih, ali možemo primeniti neka dobra pravila. Koji su to osnovni postulati japanske ishrane koje možemo da primenimo?
Neka vam osnovni deo obroka bude – pirinač
Japanski način ishrane podrazumeva velike količine pirinča, čak četiri puta više nego što ga jede prosečan Evropljanin. U Japanu se uz svaki obrok, čak i uz doručak, servira mala činija pirinča. Pirinač je nemastan, a donosi vam osećaj sitosti. Najzdraviji je kada se pripremi tako što se samo skuva, bez dodavanja putera ili ulja.
Kuvajte povrće na ukusan način
Japanci su „ludi“ za povrćem. Ako pitate neku njihovu domaćicu koje jelo najviše voli da priprema za svoju porodicu, veoma često dobićete odgovor: miks od sezonskog povrća. Lista povrća koje se koristi u japanskoj ishrani veoma je duga (neke vrste se mogu naći i kod nas, a neke su lokalne – japanske, nepoznate Evropljanima): paprike, grašak, više vrsta luka, krompiri, šargarepa, zelena salata, spanać, mladi bambus, daikon, pečurke šitake i mnoge druge. Posebna vrsta veoma bitnih namirnica su alge, od kojih su najzastupljenije kombu, vakame, nori i dr.
U ovoj ishrani nije neobično da se servira supa od povrća za doručak, za dobar početak dana. Uobičajeno je da se spremi bar 4-5 vrsta povrća za svaki obrok. Tako se zadovoljavaju potrebe organizma za raznim hranljivim sastojcima. Povrće se može skuvati, obariti na pari, ili ispeći – ovi načini spremanja obezbeđuju maksimalne nutricionističke vrednosti.
I, naravno – riba
Već pretpostavljate da je riba nezaobilazna u svakoj zdravoj ishrani, a naročito kod ovakvog naroda, okruženog slatkim i slanim vodama, koji se dugo bavio pretežno ribarstvom. Japancima je omiljeno meso lososa, sveža tunjevina, sardine i haringa. Činjenica da puno jedu ribu, a vrlo malo svinjsko i živinsko meso, možda je ključna za objašnjenje dugovečnosti japanske nacije.
Nezaobilazna je – soja
Deo obroka obavezno je neki sojin proizvod: tofu, pa čak i šnicle ili namazi od soje; a vrlo se rado jede miso-supa (miso je sojin proizvod koji čini osnovu supe, u koju se dodaje povrće).
Japanska ishrana je blaga, bez jakih ukusa na koje smo navikli, ali, kada vam se čula priviknu, naučićete da pravite razliku između raznih blagih ukusa i da uživate u njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar