U trendu

Jedenje u pokretu goji

Osobe koje užinaju „u pokretu“ ili „s nogu“ imaju tendenciju da jedu veće količine hrane kasnije u toku dana – zaključci su nove studije objavljene u „Journal of Health Psychology“.

Istraživači sa Univerziteta u Sariju otkrili da ljudi koji jedu „u hodu“, umesto da se koncentrišu na ono što jedu, mogu da povećaju unos hrane kasnije u toku dana. Takav način ishrane objektivno može dovesti i do povećanja telesne težine.

Nalazi ove studije takođe su pokazali da se osobe koje jedu dok šetaju češće prejedaju u odnosu na osobe koje jedu tokom gledanje televizije ili razgovara sa prijateljem.

Istraživanje

Istraživački tim pratio je 60 žena koje su bile na dijeti ili nisu bile na dijeti. Žene su jele žitarice tokom istraživanja pod tri različita uslova:

  • Prva grupa je tokom jela gledala snimak serije „Prijatelji“.
  • Druga grupa je šetala hodnikom tokom konsumiranja žitarica.
  • Treća grupa je tokom jela sedela sa prijateljima i razgovarala.

Nakon eksperimenta, učesnici su popunjavali upitnike o tome kakav im se ukus posle u toku dana sviđao i šta su jeli: grickalice, čokoladu, šargarepu, grožđe ili čips.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele dok šetaju kasnije u toku dana više jele grickalice, a pet puta više čokoladu nego osobe koje su „normalno jele“.

Skretanje pažnje sa jela

Vodeći autor studije, profesor Džejn Ogden sa Univerziteta u Sariju, ističe: „Ovo se dešava možda zato što je hodanje snažan oblik skretanja pažnje koji remeti našu sposobnost da obradimo uticaj ishrane na glad; ili je to možda zato što čovek dok hoda smatra da je to oblik vežbanja koji opravdava kasnije prejedanje kao oblik nagrade. Šetnja dok jedemo izgleda ima veći uticaj na telesnu težinu nego obilan obrok za stolom, što, gledano dugoročno, može da dovede do povećanja telesne težine.“

Ona je još dodala: „Kad se ne koncentrišemo potpuno na naše obroke u procesu uzimanje hrane, padamo u zamku bezumnog jedenja, ne pratimo niti prepoznajemo hranu koju upravo jedemo.“

Mnogi od nas prave grešku i jedu dok rade nešto drugo. Možda večeramo dok gledamo televiziju, proveravamo e-poštu ili pratimo društvene mreže. Ako želite da izgubite težinu, možda je bolje da se usredsredite na ishranu bez ikakvog ometanja, da sedite, jedete i uživate u hrani, ne zaboravljajući da ste jeli, da ste siti i da ne treba da jedete opet.

Portparol Britanskog dijetetskog udruženje Dalhia Kembel slaže se sa nalazima pomenutog istraživanja: „Hvatanje sendviča ili užine u trku i prolazu može biti pravi problem za one koji pokušavaju da izgube težinu. Mi predlažemo da sednete i jedete obrok bez obavljanja drugih poslova ili radnji, a ne da jedete dok radite nešto drugo, a najvažnije je da uživate u hrani. Ako uživate u hrani i cenite ono što jedete, planirajući obroke, manje je verovatno da ćete posezati za nezdravim grickalicama tokom dana.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar