najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kafa nije kancerogena ako se ne pije vrela

Za ljubitelje kafe Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima dobru i lošu vest. Dobra je da su stručnjaci ove agencije UN nakon 25 godina promenili mišljenje o napitku i sada tvrde ne samo da nije kancerogen već da može da štiti od najmanje dve vrste raka. Ali, da bi kafa imala taj blagotvorni efekat, ne sme da se pije vrela, i to je loša vest, naročito za one koji su navikli da je piju baš vruću.

Nakon decenija istraživanja, lekari okupljeni na konferenciji SZO zaključili su da nema dovoljno uverljivih dokaza da kafa može da bude kancerogena kao što su mislili 1991, kada su ovaj popularni napitak doveli u vezu sa nastankom raka bešike.

Od tada su sprovedena brojna ispitivanja u kojima se pokazalo da redovno pijenje kafe ima veze sa nižim stopama srčanih oboljenja, dijabetesa, neuroloških poremećaja i nekoliko vrsta raka, pre svega jetre i materice. Ovaj preokret stručnjaci objašnjavaju metodološkom greškom, jer u ranijim studijama nisu uračunali da je među kafopijama veća stopa pušača, što takođe utiče na nastanak bolesti.

Međutim, osim ovih dobrih strana, naučnici su otkrili i jedan neočekivani rizik kako za ljubitelje kafe, tako i za one koji piju čaj. Ukoliko se ovi napici (ali i obična voda) piju dosta vrući, dok im je temperatura iznad 65 stepeni, mogu da budu potencijalno kancerogeni. Pojedine studije uočile su vezu između konzumiranja vrelih napitaka i nastanka raka jednjaka. Kafa i čaj se, ipak, u Evropi i SAD uglavnom piju kada im je temperatura niža od 60 stepeni.

Iako većina dokaza o blagotvornom dejstvu kafe potiče iz obimnih epidemioloških studija, koje ne mogu da utvrde direktnu uzročno-posledičnu vezu, pozitivan uticaj ovog napitka uočen je u brojnim istraživanjima poslednjih godina, pa su je mnogi lekari i ustanove prihvatili kao sastavni deo pravilne i kvalitetne ishrane.

Tako se u prošlogodišnjim američkim smernicama za ishranu sugeriše da tri do pet šoljica kafe dnevno ne šteti zdravlju, i da umerena potrošnja može da smanji rizik od nastanka hroničnih bolesti. Takođe, Međunarodna fondacija za istraživanje kancera smatra da kafa štiti od nekoliko vrsta te opake bolesti.

Naučnici nisu objasnili šta to kafu čini korisnom za zdravlje, ali su uočili da je jak antioksidant, što znači da usporava i sprečava nastanak slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

I dok ljubitelji kafe mogu da budu ohrabreni najnovijim saznanjima, jedan profesor prestižnog britanskog Univerziteta Kembridž ocenjuje da SZO zapravo samo zbunjuje ljude.

„Prošle godine su rekli da je slanina kancerogena, ali je postalo jasno da nije opasna kada se jede umereno. U slučaju vrelih napitaka, SZO kaže da su verovatno opasni, ali ne mogu da procene koliki je rizik. To može da bude interesantno za nauku, ali ljudima je teško da znaju kako da postupaju”, kazao je za Rojters ovaj profesor.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike