U trendu

Kakva strašna greška: Mnogi ovo uzimaju da smršaju, a zapravo se goje – i to nije sve

Proteinski šejk mnogi piju za mršavljenje ali ne shvataju da prave grešku, zapravo goji i izaziva stomačne probleme!

Ako pokušavate da smršate, sigurno čitate savete za mršavljenje i možda posežete za nekim od „brzih“ rešenja kao što su zamene za obroke.

Ali, tu možete da napravite grešku koja izaziva stomačne probleme, upozorava dijetetičarka! Jedna od opasnijih među njima je proteinski šejk.

Proteinski šejkovi neće vas zasititi u očekivanom smislu, možda ćete dobiti potrebne nutrijente – a možda i nećete, zavisi šta sve sadrži – ali sigurno nećete imati osećaj sitosti kao posle obroka. Postoji međutim i drugi problem, oni goje i izazivaju stomačne probleme!

Proteinski šejkovi kod mnogih izazivaju gasove, nadutost, pa čak i grčeve i proliv. Neki od nji imaju samo po 200 kalorija, ali se mešaju s mlekom pa laktoza može da izazove probleme sa varenjem. Opet, ako ih pripremite s vodom ili mlekom od nekog orašastog ploda, nećete uneti masnoće i kalorijska vrednost biće još niža.

Dodatno, proteinske šejkove mnogi piju naiskap zbog čega naprave još više problema. Mešavinu samo „sruče“ u želudac i opterete ga, pa varenje bude još teže.

Ako ste proteinski šejk koristili neko vreme, skinuli koji kilogram i sada ste spremni da se vratite umerenom režimu ishrane, očekujte da se ugojite, odnosno da povratite kilograme zbog jo-jo efekta.

„Šejkovi koji ‘menjaju’ obroke nisu prava zamena, i nisu dugoročno rešenje. Nakon što ih popijete, i dalje ste gladni, zbog čega ćete posegnuti za kaloričnom hranom ili grickalicama i uneti još više kalorija, nego da ste jednostavno pojeli obrok. Ne bih preporučila nijedan šejk koji po porciji ima manje od 300-400 kalorija“, rekla je dijetetičarka Ana Rajsdorf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.