U trendu

Kalorije u napicima

Svako ko vodi računa o svojoj liniji i broji kalorije, treba da bude svestan toga da se veliki broj kalorija nalazi u – napicima. Ove "tečne kalorije" obično zanemarujemo, mada ne bi trebalo, jer neke kalorične napitke unosimo u organizam svakodnevno.
Upotrebićemo malo matematike i uzećemo kao primer ukusnu moka kafu. Ako je pijete jednom dnevno, unećete 300 kalorija u telo, i to ako je pijete sa mlekom i bez šlaga. Ako dodate šlag, to je već 400 kalorija, a ako volite moku sa belom čokoladom, to je već 410.
Naravno, možete naručiti moku sa nemasnim ili sojinim mlekom i smanjiti broj kalorija na 220. Čak i tada, ako svakodnevno konsumirate ovaj napitak, unećete u telo 1.540 kalorija nedeljno, a 6.160 kalorija mesečno – a to je prilično, i to ako ne računamo ostala pića koja popijete u toku dana.
Da napravimo kalkulaciju i sa ostalim pićima koja verovatno popijete u toku dana (naročito leti, kada se tečnost unosi u većim količinama).
Dakle, jutarnja moka kafa 220 kalorija, čaša kisele vode 140 kalorija, šolja zaslađenog čaja oko 116 kalorija i čaša vina ili piva oko 150 kalorija. Ukupno, to je dnevno 626 kalorija, 4.382 kalorije nedeljno ili 17.528 kalorija za mesec dana!
Mi, naravno, ne preporučujemo da se lišite unosa napitaka, jer su oni neophodni za dobro funkcionisanje organizma, naročito u letnjim mesecima, ali treba povesti računa o tome koja pića pijemo. Stručnjaci nam daju neke dodatne informacije o tečnim kalorijama:
Tečne kalorije su drugačije od čvrstih: iz tečnosti unosimo kalorije isto kao i iz hrane, ali ih naš stomak ne registruje na isti način: tečne kalorije neće nam zadovoljiti glad.
Obratite pažnju na kukuruzni sirup sa visokim nivoom fruktoze: proverite na etiketi da li vaš napitak sadrži ovaj sastojak, jer je on u sastavu mnogih vrsta pića – voćnih sokova, energetskih napitaka i dr. Jedno istraživanje na pacovima pokazalo je da ovaj sastojak povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.
Gazirana voda može doprineti gojaznosti: to je dokazalo istraživanje koje je pratilo 2.300 mladih devojaka tokom čitavih deset godina. One koje su pile više gazirane vode imale su povećani indeks telesne mase. Mnoga druga istraživanja pokazala su povezanost gazirane vode i ostalih gaziranih napitaka sa povećanjem telesne težine.
Dakle, ako brinete o svom izgledu i zdravlju, ne zanemarujte tečne kalorije!

4 komentara
 1. Petar Savić

  Pio sam godinama po 2 l kisele vode i dobio 10 kg na težini, a na stomaku masne naslage. Od pre 6 meseci prestao sam sa kiselom vodom i masne naslage su nestale, a težina se smanjila za 5kg. Da li je to zbog vode?

 2. Viki N

  Da li zaista gazirana voda ima toliko kalorija?

 3. Danica Velinov

  Zato ja pijem samo vodu 🙂

 4. Ljiljana V

  Kako može čaša kisele vode sadržati 140 kalorija?!

Napišite komentar