najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najvažniji hranljivi sastojci za decu (1)

Veoma često se dešava da dečjoj ishrani nedostaju neki važni sastojci. Ti neophodni hranljivi elementi su: kalcijum, vlakna, magnezijum, vitamin E i kalijum.

Da li vaša deca kroz ishranu uzimaju dovoljno ovih esencijalnih hranljivih elemenata? Ako to nije tako, pokušajte da popravite stanje, uz savete stručnjaka.

Kalcijum: glavni sastojak za izgradnju kostiju

Kalcijum je najpoznatiji po tome što optimizuje rast kostiju i doprinosi njihovom jačanju. Manje je poznato da je kalcijum bitan i za krvotok.
Dnevne potrebe deteta za kalcijumom variraju, u zavisnosti do godišta:

  • deci od prve do treće godine života potrebno je 500 miligrama kalcijuma
  • deci od četvrte do osme godine potrebno je 800 miligrama kalcijuma
  • deci od devete pa sve do devetnaeste godine potrebno je 1.300 miligrama kalcijuma

Treba znati da jedna čaša mleka sadrži oko 300 miligrama kalcijuma. Mnoga deca, naročito tinejdžeri, unose u organizam znatno manje kalcijuma nego što im je potrebno. Umesto mleka, često piju razne voćne sokove i gazirane napitke.

Nedovoljno unošenje kalcijuma u detinjstvu može se negativno odraziti na zdravlje u kasnijim godinama života. Poznato je da nedostatak kalcijuma dovodi do osteoporoze i drugih bolesti kostiju.

Kako podići nivo unosa kalcijuma kod dece?

Uključujte mlečne proizvode (sir, jogurt, kiselo mleko, pavlaku…) uz svaki obrok i birajte nemasne proizvode. Kao bonus, neke vrste mleka i jogurta sadrže i vitamin D, koji je neophodan da se kalcijum dobro apsorbuje.
Još jedan bogati izvor ovog elementa je sok od narandže, sa dodatim kalcijumom i vitaminom D.

Vlakna: najvažniji element za osećaj sitosti

Kada dete stalno žuri u školu i na razne slobodne aktivnosti, to može biti glavni razlog da ne uzima dovoljno vlakana. Vlakna se nalaze u namirnicama koje jedemo na miru, kod kuće, u integralnim žitaricama, voću i povrću.

Kako podići nivo unosa vlakana kod dece?

Obavezno uvrstite voće i povrće u obrok, kao desert ili kao užinu. Čest ukusan i hranljiv doručak za vaše dete neka budu cerealije sa jogurtom ili mlekom.

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike