najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nemojte ni vi: 10 namirnica koje nutricionisti sami nikad ne bi jeli

Ako nutricionisti izbegavaju određene namirnice, to je verovatno dobar znak da ni vi ne bi trebalo da ih jedete. Za neke namirnice kao što su slatkiši i pržena hrana dobro je poznato da nisu najzdravije. Ipak, sa druge strane, postoje i one namirnice za koje verujete da su dobre i zdrave, a nutricionisti ih ne preporučuju.

Ovo je 10 namirnica koje nutricionisti izbegavaju u prodavnicama, ali i u svojoj ishrani. Ako želite da poboljšate svoje zdravlje ili izgubite višak kilograma, možete učiniti isto, prenose mediji.

1. Hrana sa smanjenim procentom masnoće

Želite li što pre da izgubite neželjene kilograme, u prodavnicama tražite namirnice sa smanjenim procentom masnoće. Nutricionista Kristin Kirkpatrik upozorava da time možete smanjiti unos kalorija, ali ćete ih nadoknaditi vrlo brzo. Naime, Kirkpatrik kaže da ćete nedostatak masti zameniti šećerom, što može biti još gore za vaše zdravlje. Masti, ako ih unosite u umerenim količinama, mogu biti zdrave za vas i mogu sprečiti neke bolesti srca. Takođe, kada jedete zdrave masti zajedno sa jednostavnim ugljenim hidratima, nivo šećera u krvi ostaje isti.

2. Visokokalorični kofeinski napici

Kafa uopšteno ima povoljan efekat na zdravlje. Bogata je antioksidansima, štiti vas od dijabetesa i može sprečiti rak jetre. Ipak, visokokalorični kofeinski napici štete našem zdravlju. Obična kafa uz dodatak punomasnog mleka i zaslađivača – može imati 300 kalorija, a dodate li u nju čokoladu, karamel ili šlag, kalorije se gotovo udvostručuju. Izbegavajte bilo kakve dodatke, kao i razne 2u1 ili 3u1 jer su bogati praznim kalorijama.

3. Zamrznuta hrana

Ponekad se čini da su praktični, ali zamrznute obroke svakako bi trebalo izbegavati u svojoj ishrani. Takvi obroci, upozoravaju stručnjaci, imaju previše ugljenih hidrata, a premalo proteina. Zbog toga ćete vrlo brzo nakon obroka ponovo osetiti glad. Ipak, ako nemate vremena svakog dana da kuvate, nutricionisti savetuju da tokom vikenda napravite veće količine piletine na žaru i povrća i zamrznete u odvojene porcije, koje onda tokom nedelje možete podgrejati.

4. Glazura

Osim što obiluje šećerom, ponekad se u glazuru mogu dodati i transmasti. Transmasti su nezasićene masti koje se ponašaju poput zasićenih. To znači da su loše za zdravlje srca jer podižu nivo „lošeg“ holesterola u krvi. Koliko su one zaista štetne, govori i činjenica da je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) naredila da se iz hrane potpuno uklone transmasti do 2018. godine.

5. Griz i palenta

Foto: kropekk_pl/Pixabay.com
Foto: kropekk_pl/Pixabay.com

Nutricionisti ih ne preporučuju jer nastaju preradom pšenice kojom ona gubi vitamine, minerale, zdrave masnoće i vlakna. S obzirom na to da same po sebi nemaju neki ukus, često ih jedemo uz dodatak margarina, mleka ili nekih drugih namirnica koje su bogate masnoćama. Ta kombinacija uništava naše krvne sudove. Kako biste poboljšali ukus, umesto margarina ili običnog kravljeg mleka, radije uzmite šaku svežeg voća, kokosovo ili bademovo mleko.

6. Energetske pločice

Vlakna su dobra za vas i svakodnevno u ishranu treba ubaciti 25-35 grama vlakana, ali njih ne bi trebalo da crpite iz energetskih pločica. One sadrže velike količine šećera sa vrlo malo hranljivih sastojaka. Žitarice, voće, povrće, koštunjavi plodovi i mahunarke svakako su bolji izbor jer sadrže zdrava vlakna.

7. Mesne prerađevine

Foto: Hans/Pixabay.com
Foto: Hans/Pixabay.com

Slanina, šunka, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje, jer imaju vrlo visok udeo masti,  soli i konzervanasa i vrlo mali udeo proteina. Studija koju su sproveli naučnici sa Harvarda 2010. godine, pokazala je da osobe koje jedu mesne prerađevine imaju čak 42% veći rizik od srčanih oboljenja i 19% veći rizik od dijabetesa.

8. Zašećerene žitarice

Mnogima su omiljeni jutarnji obrok, ali stručnjaci upozoravaju da su takve žitarice najčešće napravljene od belog brašna i šećera. Umesto njih, izaberite one koje sadrže manje šećera. Obrađene žitarice lišene su vlakana, koja su izuzetno važna za održavanje probavnog sistema, a samim tim i zdravlja – ističe nutricionista Nina Dagerti.

9. Margarin

Iako se dugo verovalo da je margarin zdraviji od maslaca, istraživanja su dokazala suprotno. Nutricionisti su uvereni da margarin takođe može da sadrži transmasti, koje povišavaju loš holesterol, a smanjuju onaj dobar. Zasićene masti, kojima margarin takođe obiluje, začepljuju arterije i mogu uzrokovati smrt ako začepe krvne sudove i prekinu dovod krvi do srca. Ako je margarin vaš jedini izbor, pokušajte da pronađete onaj koji ima nizak nivo zasićenih masnoća, visok nivo nezasićenih masnoća, kao i onaj koji ne sadrži transmasti.

10. Pržene namirnice

Osim što su pune tzv. praznih kalorija, bogate su zasićenim masnoćama i lošim transmastima.  Unos pržene hrane povećava rizik od srčanih oboljenja, a može dovesti i do moždanog udara. Masti su važne za naše telo, daju nam energiju, štite naše organe, ali moramo da budemo oprezni sa mastima koje unosimo u svoj organizam – kaže nutricionista Elizabet Džaramilo-Lopez. Ona preporučuje i da umesto prženja odaberemo zdravije metode pripremanja obroka kao što je kuvanje.

Pročitajte još i:

Energetske vrednosti osnovnih životnih namirnica

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike