Nikad ne podgrevajte kafu!

Mada mnogi ljude vole dugo da uživaju u ispijanju kafe, poslednje što trebaju da rade je da podgrejavanje kafe jer će biti gorka, savetuju stručnjaci.

„I pre nego što su zrna kafe pržena, njen DNK se sastoji od kiselina i spojeva koji postaju gorki ako se kafa zagrejava“, rekla je Emili Rozenberg, direktorka „Stumptown Coffee“.

Nepržena kafa sadrži hlorogene kiseline, a procesom prženja one se razgrađuju u kininsku kiselinu i kofeinsku kiselinu. Dok hlorogena kiselina ima gorak ukus, kininska i kofeinska kiselina imaju još izraženiji gorči ukus, piše Huffpost.

„Istina je da sva kafa ima neku gorčinu, ali, kod sveže kafe, takođe je prisutno puno slatkoće i kiselosti pa se gorčina ne oseti. Kada ponovo podgrejavate kafu, podstičete veću proizvodnju kininične i kofeinske kiseline, pa kafi dajete još gori ukus“, pojasnila je Rozenberg.

Rozenberg je dodala da će skuvana kafa imati najbolji ukus ako je konzumirate u roku od sat vremena ili devedeset minuta. Takođe, svaka vrsta pržene kafe će nakon zagrejavanja će imati gorči ukus u određenoj meri, ali Rozenberg kaže da će gorčina tamne pržene kafe biti još izraženija.

„Ljudi koji rade kod kuće verovatno već imaju termos čaše za napolje ili čaše s poklopcem. Kad pijete kafu kod kuće, možda je bolje da koristite te čaše“, kazala je, te dodala da je za najbolji ukus kafe najbolje da je popijete u roku od sat vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.