U trendu

Niste svesni šta zapravo jedete: Znate li šta se sve nalazi u banani i šta se događa ako je konzumirate svati dan

Bananu bi svakako trebalo da uvrstimo u svoju dnevnu ishranu jer donosi brojne zdravstvene prednosti. Ova ukusna voćka bogata je hranjivim materijama koje su ključne za održavanje zdravlja i dobrog raspoloženja.

U nastavku su navedeni razlozi zašto bi svaki dan trebalo da pojedemo bananu.

Bogatstvo hranjivim materijama

Bananu karakteriše bogatstvo hranjivim materijama poput vitamina C, vitamina B6, kalijuma, vlakana i antioksidansa. Jedna srednje velika banana (118 grama) sadrži oko 105 kalorija, 27 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana, 1 gram proteina i 0,4 grama masti.

Pomaže u regulaciji probave

Bananu bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu ako želite da poboljšate probavu. Ova voćka je bogata vlaknima koja pomažu u održavanju probavnog sistema zdravim i redovnim. Takođe, vlakna pomažu u sprečavanju zatvora i poboljšavaju apsorpciju hranjivih materija.

Poboljšava raspoloženje

Bananu bi trebalo da pojedete ako se osećate neraspoloženo ili pod stresom. Banane sadrže aminokiselinu triptofan, koja se u telu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji poboljšava raspoloženje i smanjuje osećaj stresa.

Pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Bananu bi trebalo da jedete ako želite da regulišete krvni pritisak. Ova voćka je bogata kalijumom, mineralom koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Kalijum pomaže u sprečavanju štetnih efekata natrijuma, minerala koji može da se povisi krvni pritisak.

Pomaže u borbi protiv anemije

Bananu bi trebalo da jedete ako želite da sprečite anemiju. Ova voćka je bogata gvožđem, mineralom koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, stanja u kojem telo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Bananu bi trebalo da jedete oni koji žele da smanje rizik od srčanih bolesti. Ova voćka bogata je kalijumom, vlaknima i antioksidansima, koji su važni za održavanje zdravlja srca. Kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što smanjuje krvni pritisak, a vlakna i antioksidansi pomažu u smanjenju nivoa holesterola i upale u telu, što su faktori rizika za srčane bolesti.

Dobar izvor energije

Bananu bi trebalo da jedete ako žele brz i jednostavan izvor energije. Ova voćka je bogata ugljenim hidratima, što je važno za održavanje energije u telu. Banane sadrže i prirodni šećer, što ih čini idealnim izborom za brzi energetski podsticaj pre vežbanja ili tokom napornog dana.

Pomaže u ublažavanju grčeva mišića

Bananu bi trebali jesti ako pate od grčeva mišića. Ova voćka bogata je kalijumom, mineralom koji igra ključnu ulogu u održavanju mišićne funkcije. Nedostatak kalijuma može dovesti do grčeva mišića, pa konzumacija banana može pomoći u njihovom ublažavanju.

Uz sve ove prednosti, banane su i izvrsno prenosno voće koje se lako može poneti sa sobom na posao, školu ili putovanje. Ako žele da dobijete najviše koristi od banane, važno je odabrati zrele banane, jer su one najbogatije hranjivim materijama. Banane su takođe vrlo raznolik sastojak u kuhinji, pa se mogu koristiti u smoothiejima, poslasticama, salatama i drugim jelima. Ukratko, jedna banana dnevno može pomoći u održavanju zdravlja i dobrobiti tela, stoga bi bilo dobro uvrstiti ovu ukusnu voćku u svoju dnevnu ishranu, piše Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar