U trendu

Nutricionista otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti

Kada je reč o održavanju zdrave ishrane, nije važno samo koliko jedete, već i hrana koju jedete. Registrovani dijetetičar Luk Kori kaže da je najgore što možete pojesti hrana koja sadrži puno kalorija, a ima malo zdravih i hranjivih materija kao što su esencijalni vitamini i minerali. Tu pre svega misli na namirnice kao što su peciva i torte, sokovi, mesne prerađevine, pržena hrana i drugo, piše DeleciousFood.

– Mnoge od ovih namirnica takođe imaju visok sadržaj natrijuma i dodatog šećera, što može doprineti ozbiljnim bolestima i zdravstvenim stanjima. Ne kažem da nikad više ne treba jesti neku hranu, radije ću reći da je konzumirate u vrlo retkim prilikama – objašnjava dijetetičar.

Ovo su, prema njemu, tri namirnice koje nikako ne bi trebalo da budu deo redovne ishrane:

Zamrznuta pica

Većina zamrznutih pica sadrži puno kalorija, natrijuma, šećera i zasićenih masti i malo drugih korisnih hranjivih materija – rekao je Kori.

Gazirana pića

Gazirane napitke vrlo je lako konzumirati u velikim količinama, što može doprineti velikoj količini unetih kalorija, kao i šećera. – To može dovesti do povećanja telesne težine i drugih zdravstvenih problema – tvrdi.

Mesne prerađevine

Kori navodi slaninu, kobasice i mesne delikatese koje ne samo da imaju puno kalorija, nego su bogati zasićenim mastima, kao i nekim nitratima, što može doprineti raznim bolestima.

Ipak, nutricionista ističe i da je vrlo važno održavati raznoliku i zdravu ishranu, a ne samo izbegavati određenu hranu.

– Postoji uravnotežena ishrana i neuravnotežena ishrana. Nijedna hrana sama po sebi neće čoveka udebljati niti mu narušiti zdravlje. Najvažnije je kako se pojedine namirnice uklapaju u celokupni obrazac ishrane. Budući da postoji toliko mnogo faktora koji dolaze u obzir kada jedemo svaki dan, toliko je mnogo zdravih obrazaca ishrane moguće. Važno je da svako pronađe stil koji mu odgovara – zaključio je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar