O puteru od kikirikija

Puter od kikirikija je jedna od osnovnih namirnica američke kuhinje (poput kornflejksa, pite od jabuka ili palačinki). U SAD-u na kuhinjskoj polici gotovo će se obavezno naći bar jedna tegla kikiriki-putera, kao što je kod nas slučaj sa teglom džema ili meda. U poslednje vreme, ovaj ukusni puter počinje sve više da se koristi i kod nas.
Njegov ukus je pomalo neobičan i obično ga ili obožavate i redovno koriste u ishrani, ili ga uopšte ne jedete. Oni koji ga ne vole kažu da je ovaj puter nekako „suv“ i da se od njega „skupljaju usta“. Veoma je gustog sastava i poželjno je da se konsumira uz neku tečnost – sok ili čaj. Kikiriki-puter može se jesti kašičicom poput krema, dodaje se u razne deserte, ali se ipak najčešće jede kao namaz na hleb.
Koliko je kikiriki-puter dobar za vas? Pa, kao i većina putera od koštunjavih plodova, i on je kaloričan. Ali, ako niste na dijeti, onda će vam veoma prijati jer je veliki izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala. Inače, poznata je hranljiva vrednost koštunjavih plodova čije redovno konsumiranje, pored ostalih prednosti, može umanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Kikiriki je npr. izvor elementa pod nazivom fitohemijski rezveratrol (koji se takođe može naći u kožici grožđa i u crvenom vinu), a koji, sudeći po novim istraživanjima nemačkih stručnjaka, može biti značajan faktor u prevenciji nekih vrsta raka.
Na koje sve načine možete poslužiti puter od kikirikija? Evo nekoliko ideja:

  • Idealan i jednostavan doručak uz čaj za vas i vašu decu: namažite kikiriki-puter na hleb umesto običnog putera ili džema.
  • Premažite kikiriki-puterom palačinke.
  • Dodajte ga u voćnu salatu, kao zaslađivač. Odlično će se slagati sa ukusom voća.
  • Svoj uobičajeni musli obogatite kikiriki-puterom, naročito dobro ide uz čokoladni musli ili musli od banana.
  • Dodajte ga u sos za tortu koji nije dovoljno gust, jer će mu povećati gustinu.
  • Takođe, kad pravite kolače ili torte, možete ga nekad dodati umesto margarina, jer sadrži manje masnoća.
  • I, za kraj, predlažemo poslasticu: prelijte kikiriki-puterom kugle sladoleda od vanile ili čokolade. Najmlađi će biti oduševljeni.

U našim prodavnicama zdrave hrane naići ćete na razne vrste kikiriki-putera. Za koji se odlučiti? Najbolje je da odaberete proizvod u potpunosti od prirodnih sastojaka, bez dodatnih masnoća ili šećera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.