U trendu

Obožavate testenine? Uz ovaj trik drastično ćete smanjiti njihove kalorije

Najveći deo kalorija u svakodnevnoj ishrani dolazi iz ugljenih hidrata, a uz ovaj trik drastično ćete smanjiti kalorije koje sadrži vaša omiljena testenina i to vam može pomoći u mršavljenju.

Testenina, koliko god ukusna bila, sama po sebi je skrob koji nije naročito dobar za naše zdravlje. Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini skrob koji se u našem telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.

Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj. Sve što treba da se učini jeste da se testenina ne jede odmah nakon kuvanja, već da se prvo ohladi, a potom ponovno zagreje. Ovo otkriće je zapravo nastalo sasvim slučajano u eksperimentu izvedenom na Bi Bi Si televiziji u emisiji ‘Trust Me, I’m a doctor’.

U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta. Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi u odnosu na one koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a zatim opet zagrejana.

“Nakon ponovnog zagrevanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili ovasu”, rekao je dr Kris van Tueleken zaslužan za ovo neobično, ali važno otkriće.

Drugim rečima, podgrejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o testeninama, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti, piše “24sata.hr“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar