U trendu

Oprez: Ove 3 vrste doručka MORATE izbegavati

Doručak je najzdraviji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Ukoliko želite da dan započnete ukusno i zdravo, a da pritom telu pružite energiju, ove tri najgore vrste doručka morate izbegavati, piše Zadovoljna.hr.

1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su 100 % prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave i obogatite ga porcijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i razni smotuljci od testa koje kupujemo u pekari, vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ako volite ujutru da pojedete pecivo, odaberite ono od celih žitarica i premažite ga mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. „Zidarski“ doručak
Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput prženih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako volite ujutru da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i  kombinujete sa kriškom prepečenog hleba i čajem.

2 komentara
  1. Pera

    Bitno je da se sve *pojacava* prepecenim hlebom i marmeladom, ha ha ha

  2. Sasa

    Al se nalupaste za deset! Ovo je verovatno prevedeno sa nekog „strucnog“ sajta i napisano od strane „strucnjaka“ za ishranu.

Napišite komentar