U trendu

Oprez: Ovu hranu NE SMETE da zagrevate više od jedanput

Uglavnom možemo hranu koju smo prethodno spremili ponovo da zagrejemo, međutim to se ne odnosi na sve namirnice. Neke namirnice je čak i opasno zagrevati.

Ako ste spremili pirinač i stavili ga u frižider ne bi bilo dobro da ga ponovo zagrevate. Veruje se da podgrejan pirinač može loše da se odrazi na naše zdravlje i dovede čak do trovanja.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, pirinač može da se ponovo zagreje nakon kuvanja, ali samo posle kratkog vremena. Najbolje je da se odmah pojede. Savetuje se da ne čekate više od jednog dana pre nego što ga ponovo zagrejete.

Šta dovodi do trovanja?

Razlog zbog kog podgrevanje pirinča može biti opasno jeste bakterija bacillus cereus. Ona se nalazi u raznim namirnica, između ostalog i u pirinču.

6 komentara
 1. Izgladneli

  Najbolje u danasnje vreme nista ni ne kuvati . A bogami ni jesti .ionako mnogi samo jedu na brzaka

 2. Anonimni

  Vala bas!

 3. Laki

  Da li smem nasuvo da podgrevam više od jednog puta i zašto?

 4. Anonimni

  A tek sarma?!

 5. Anonimni

  Ima li nekog malo bistrijeg koji bi objasnio, da li dotična bakterija preživi kuvanje pirinča na temperaturi od 100°C. Ukoliko ne preživi onda je cela priča bez osnova. Slične priče važe i za druge namirnice koje su se širile ovih godina. U mojoj, kao što je verovatno u većini porodica, pirinač, krompir i ostale namirnice su se podgrevale i jele bez bojazno od trovanja.

 6. Anonimni

  A punjena paprika ?

Napišite komentar