Ovakav krompir nikako ne smete da jedete, može da izazove tegobe

Možda ćete se iznenaditi, ali krompir sadrži jako malo kalorija, pa kao kuvan ili pečen predstavlja zdrav obrok. Zdrav je izbor hranljivih materija, a bogat je i vlaknima koji nude zaštitu protiv kardiovaskularnih bolesti

Uprkos svojim prednostima, veoma je važno da vodite računa kako ga pripremate.

Kako čuvati krompir?

Krompir najviše voli temperaturu od 7 do 10 stepeni, ali danas najveći broj nas nema hladnu ostavu za čuvanje hrane, pa je neophodno pronaći adekvatne uslove za čuvanje hrane, a da nije frižider u pitanju.

Temperatura u frižideru je najčešće 4 stepena i ipak je hladnija nego što krompiru prija, pa se, pod uticajem hladnoće, skrob iz krompira pretvara u šećer. Zbog toga se krompir teže kuva, može potamneti, a menja se i njegov ukus i tekstura.

S druge strane, na isuviše toplom mestu, krompir će početi da klija.

Nikako ga ne treba čuvati sa ovom namirnicom!

Krompir i luk ne treba ih držati zajedno jer će tako brže proklijali. Ni jednu ni drugu namirnicu ne treba čuvati u frižideru, već ih je neophodno razdvojiti.

Dobar trik za očuvanje svežine

Savet je da par jabuka stavite u istu kutiju sa krompirom. Pokazalo se da tako krompir, duže zadržava svežinu.

Da li krompir može da bude opasan?

Zeleni krompir sadrži velike količine solanina, toksične hemikalije koja može da izazove proliv, povraćanje, mučninu, ali i glavobolju. U ekstremnim situacijama može dovesti do paralize ili halucinacija, mada je to zaista retkost.

Krompir postaje zelen zbog visoke količina hlorofila. Hlorofil je u suštini bezopasan po zdravlje, ako primetite intenzivnu zelenu boju, to je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vreme kada i hlorofil, povećana.

Najbolje je da odstranite taj deo na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada pravite pomfrit u dubokom, vrelom ulju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar