U trendu

Ovih 5 namirnica jedemo, iako su štetne po nas

Postoji hrana za koju znamo da je jednostavno loša za nas, ali postoji i hrana o kojoj uopšte ne razmišljamo tako. Čak šta više, mislimo da je zdrava, a zapravo je potpuno suprotno. Po savetu nutricionista, ovih namirnica bismo trebali odmah da se rešimo ili barem da ih konzumiramo što manje.

Kokice iz mikrotalasne

Ne samo da su prepune nezdravih masnoća koje su loše za naš kardiovaskularni sistem, kokice za mikrotalasnu sadrže i perfluorooktansku kiselinu (PFOA), otrov koji se nalazi u teflonskim tiganjima i loncima. One s ukusom maslaca najčešće sadrže i dijacetil, hemikaliju koja oštećuje stanice koje štite mozak.

Prirodni voćni sokovi

Prirodni su i puni vitamina C, ali da li ste znali da samo jedna čaša prirodnog voćnog soka sadrži čak 36 grama šećera? Većina tog šećera dolazi iz fruktoze koja je idealna za stvaranje sala.

Slatke žitarice

Tešite se da se zdravo hranite ako ujutro za doručak jedete žitarice? Ako nisu sto posto prirodne, bez šećera i aditiva, poput čistih zobenih pahuljica, radite pogrešno. Sve prerađene žitarice prepune su šećera koji može uzrokovati dijabetes, ali i probleme sa srcem.

Dijetalna gazirana pića

Šta veštačke boje i šećer imaju zajedničko? Svi oni su glavni sastojci naših omiljenih dijetalnih gaziranih pića. Još ako su u flaši koja sadrži BPA hemikaliju, pijemo najgore piće. Sva dijetalna pića podižu glukozu u krvi i opterećuju jetru. Veštačke boje su kancerogene za životinje, što znači da su štetne i za ljude.

Mesne prerađevine

kobasiceSalama i kobasica u kojima uživamo svako jutro izuzetno su štetni za naše telo. Većina mesnih prerađevina sadrži nitrate, konzervanse koji usporavaju prirodnu obradu šećera, što povećava rizik za dijabetes. Nitrati takođe povećavaju rizik za obolevanje od raka debelog crijeva. Većina mesnih prerađevina prepuna je soli čije preterano konzumiranje stvara velike probleme zdravlju čoveka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.