Ovo je najgora stvar koju možete da uradite u kuhinji

Sigurno vam kada se pomene najgora navika u kuhinji, na pamet prvo padne (ne)higijena. Međutim, postoji mnogo gora navika koju redovno praktikujemo, a da toga nismo ni svesni.

Nepranje ruku, daske za sečenje ili radne površine nije najgore što možete da uradite u kuhinji. Kao ni podizanje hrane s poda ili kućni ljubimci koji se motaju oko hrane. Prilikom pripremanja jela kod kuće, većina nas često u više navrata isprobava jelo dok se kuva i to istom kašikom. Ni to nije toliko strašno. Najgora navika kod većine je – bacanje hrane!

Kada bi u obzir uzeli sve namirnice koje su nam se pokvarile u kuhinji jer ih nismo na vreme iskoristili ili ispravno čuvali, brojka bačene hrane bila bi ogromna. Kako bi to sprečili, postoje neki koraci koje možemo poduzeti da stanemo na kraj ovoj lošoj navici, prenosi 24časa.hr.

Napravite listu namirnica koje su vam potrebne i koje planirate da iskoristite u narednih nekoliko dana. Time ćete sprečiti kupovinu i nagomilavanje viška namirnica koje bi na kraju bacili.

Iako velika akcijska pakovanja privlače povoljnijim cenama na količinu, manja domaćinstva najčešće deo namirnica na kraju ne iskoriste na vreme pa ta ista hrana završi u smeću. Kada malo bolje razmislite, na kraju i niste baš uštedeli.

Ne kupujte hranu sa skorim istekom roka trajanja ako niste sigurni da ćete je na vreme iskoristiti.

Ostatke obroka koje niste vakumirali ili zamrznuli iskoristite za novi obrok. Uz malo mašte, nekoliko novih namirnica i uz malo spretnosti u kuvanju pripremite sasvim novo jelo. Pozovite prijatelje ili komšije na druženje kako bi vam pomogli „da se rešite“ se viška hrane.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike