Ovo NIKAKO ne treba da doručkujete

Doručak jeste najbitniji obrok u toku dana, ali to ne znači da treba da jedemo bilo šta. Ovakav doručak trebalo bi izvegavati u širokom luku.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su 100 odsto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva.

Ovakav napitak daće vam trenutno energiju, ali će vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost. Uzmite radije pravo voće koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave,a dodajte tome i žitarice.

Isto važi i za voćne jogurte, tako da pre odaberete nezaslađeni probiotik pojačan komadićem prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Pecivo koje kupujemo u pekari je vrlo ukusno i doprinosi sitosti, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško varljivo i siromašno nutritivnim vrednostima, koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad.

Ako ujutru volite da pojedete pecivo, birajte onda ono od celih zrna žitarica i začinite ga mlečnim namazom ili puterom i marmeladom.

3. „Zidarski“ doručak

Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput prženih jaja, belog hljeba ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna.

Ako ujutru volite da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz komad prepečenog hleba i čaj.

2 komentara
  1. Zoran Zemun

    ne znam odakle prepisujete ove tekstove i, u principu, me ne interesuje. Ono sto bi bilo pametno je da ih PREVEDETE NA SRPSKI JEZIK I PISETE CIRILICOM!!!!!

  2. /

    Ovde pročitah zidarski doručak. Moja baka je imala nazive za tri vrste doručka, i to gospodski a to je bila bela kafa i puter i marmelada namazani na hleb, seljački, to su bila pržena jaja sa slaninom, i sportski, ne sećam se baš šta, ali mislim da je bio džem i hleba i čaj. Moja druga baka je za doručak svakog jutra pravila nešto kao švedski sto, tu je bilo svega, jaja, sira, prženih paprika, pečenog krompira, viršli ……

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike