Postoji 6 tipova gladi ali i isto toliko načina da ih pobedite

Postoji šest različitih tipova gladi na koje možemo svesno odgovoriti kada nas uhvati jedan od njih. Jedemo zbog stresa ili samo zato što se osećamo tužno. Ponekad pojedemo nešto slatko samo da se nagradimo ili zato jer nam je ”vreme”. Treba da osvestimo naše navike i svesno odlučimo šta ćemo i kada pojesti.

1. Gladne oči

Reagujemo na ono što vidimo, pa će nam predivno servirano jelo uvek biti privlačno. Kako bi zadovoljili glad, možemo počastiti svoje oči sa hranom pre nego je stavimo u usta. Ako našu večeru jedemo dok gledamo televiziju, odbacujemo priliku da cenimo našu hranu u potpunosti. Upravo zato korisno je ukrasiti svoj tanjir i posvetiti mu svu svoju pažnju pre konzumacije hrane.

2. Gladan nos

Ono što u većini slučajeva mislimo o ukusu povezano je sa mirisom hrane. Naše čulo mirisa osetljivije je nego čulo ukusa. Kako bi zadovoljili miris, pokušajte sa vežbom mirisanja vaše hrane pre nego počnete da je jedete. Na taj ćete način koncentrisano uživati u hrani i njenoj aromi. Kada osetite mirise koji vam se sviđaju, dobro razmislite kakve emocije pobuđuju u vama.

3. Gladna usta

Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj porodici. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra delikatesom, u drugoj je sasvim neprihvatljivo, prenosi Avaz.

4. Gladan stomak

Praznina u želucu jasan nam je znak da smo gladni. Ipak, to ne mora da znači da je našem telu potrebna hrana. Uglavnom je reč o refleksnom osećaju koji doživljavamo jer nam se telo naviklo da jedemo u to vreme. Iako ga tumačimo kao posljednji stepen izgladnelosti, može biti i manifestacija anksioznosti i nervoze. Kad osetite prazninu, pokušajte da ocenite koliko ste gladni. Počnite da jedete samo ako vam stvarno treba hrana.

5. Gladan duh

Moderna vremena od nas su stvorila osobe koje jedu zbog anksioznosti. Bombardovani smo raznim dijetama i savetima nutricionista, a unutrašnji glas nam govori šta bi trebalo da jedemo, a šta ne. Kada se naše prehrambene navike nađu u sukobu s najnovijim nutricionističkim otkrićima, razapeti smo između onoga šta bi hteli i šta ne bi smeli. Smirite se i usresredite na svoje želje i potrebe. To će vam pomoći da osvestite signale koje vam šalje telo.

6. Gladno srce

Šta i kada jedemo u većini slučajeva je povezano sa našim emocijama. Možda ćemo žudjeti za određenom hranom jer smo je jeli u djetinjstvu ili zato što je povezujemo sa poslasticom koja nam uliva utehu. Ponekad jedemo kako bi umanjili emocionalnu bol. Pokušajte dokučiti koje emocije osećate pre nego što se bacite na grickalice i možda ćete naći drugi način kako da ih zadovoljite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike