Prave katastrofu: Ovih 5 namirnica OTROV su za vaš organizam

Nemojte ih jesti, čuvajte zdravlje.

Ove namirnice mogu dovesti do neplodnosti ili pak srčanih oboljenja.

1.Kokice u pakiranju za mikrotalasnu

Ovde nije problem u kokicama nego u vrećici. Ambalaža je puna perfluorooktanoične kiseline (PFOA), koja se povezuje sa neplodnošću. Ona prelazi na kokice, a zatim u vas. Što je najgore, ove hemikalije u telu ostaju godinama i nakupljaju se. Poznato je da uzrokuju i rak jetre, testisa i gušterače kod laboratorijskih životinja. Naučnici se boje da bi slični rezultati mogli biti i kod ljudi.

2. Pileći kroketi i slična pržena hrana

Čak i da je reč o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. Ali, u većini slučajeva u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili ko zna kakvi, nema puno čistog mesa.

3. Margarin

Nutricionistkinja Dženifer Nelson iz Klinike Mayo kaže da transmasne kiseline iz očvrsnute biljne masti, koja je industrijski prerađena, kao što je margarin, povećavaju rizik od srčanih bolesti, povećavaju nivo holesterola, a uspešno snižavaju i nivo dobrog holesterola. Tu je i povišen rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.

4. Paradajz u konzervi

I ovde, kao i kod kokica, nije problem u sadržaju, nego u ambalaži. Profesor dr Frederik von Sal sa Univerziteta Missouri potvrdio je da konzerve sadrže bisphenol-A, odnosno BPA, koji je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i gojaznosti. „Jedan litar konzerviranog paradajza može uneti 50 mikrograma BPA, a ta će količina uticati na ljude, posebno na mlade“, rekao je dr Sal. Radije kupujte paradajz u staklenoj ambalaži.

5. Gotovi sosevi za salatu

Gotovi umaci za salatu sadrže puno šećera i konzervansa, a oni sa manje masti čak imaju i više štetnih materija, poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji dokazano goji brže nego obični šećer. Razloga da ih kupujete zapravo i nema jer ih svako može napraviti vrlo brzo kod kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.