Razlozi zbog kojih treba jesti soju

Od soje se danas izrađuju mnoge namirnice. Među pobornicima zdrave ishrane mnogo je onih koji su do juče bili ljubitelji mesa i mesnih proizvoda, pa im taj specifičan ukus nedostaje. Upravo takvih proizvoda – koji uspešno nadomešćuju ukus mesa – ima među proizvodima od soje. U početku, namirnice dobijene od soje bile su čudnog ukusa i mirisa i nisu bile široko prihvaćene. Ali, sada je situacija drugačija.
Skoro svako je već probao ukusan sir od soje – tofu – koji je čest sastojak jela u kineskim restoranima. Ali industrija proizvoda od soje otišla je i mnogo dalje, tako da danas postoje namirnice napravljene u potpunosti od soje, a sa ukusom pilećeg, goveđeg ili svinjskog mesa.
Pored dobrog ukusa, ima nekoliko zdravstvenih razloga zbog kojih treba jesti soju:
Ovo se ne dovodi u pitanje: soja je dobra zamena za meso i sir, tako da pomaže u zaštiti od srčanih bolesti, jer maksimalno smanjuje nivo masnoća u krvi. Time u velikoj meri smanjujete nivo holesterola i rizik od srčanog udara. Zato se proizvodi od soje često preporučuju i u dijetama.
Stručnjaci poručuju da se znatno smanjuje rizik od raka prostate ako se konsumira obrok od soje jednom dnevno. U jednom istraživanju, utvrđeno je da je kod muškaraca već obolelih od ove bolesti, uz redovnu ishranu sojom, bilo primetno poboljšanje zdravlja.
Kada je reč o ženskom delu populacije, ishrana bogata sojom dobra je za kosti. To su pokazala istraživanja koja su obuhvatila žene različitih godina.
Zanimljiv je podatak da soja pozitivno utiče na kvalitet pamćenja. U najnovijoj studiji američkih naučnika utvrđeno je da ispitanici koji su konsumirali soju u izvesnom periodu pamte mnogo više detalja sa posmatrane slike i mnogo više podataka iz odslušane priče od onih ispitanika koji se nisu hranili na ovaj način. Takođe je uočeno da stari ljudi koji često jedu sojine namirnice imaju očuvaniju memoriju.
Dakle, bez obzira na to što se u novije vreme iznose i neke sumnje u pogledu delotvornosti soje (ona ipak nije zaštita od svih bolesti), stručnjaci preporučuju da se što češće koristi u ishrani kao zamena za namirnice koje nisu dobre za zdravlje.
Probajte razne paštete od soje (na primer sa dodacima paradajza ili paprike), viršle ili šnicle od soje, i naravno razne vrste tofu sireva – sa mirođijom, susamom itd. Uostalom, posetite obližnju prodavnicu zdrave hrane, sigurno ćete dobiti puno ideja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.