U trendu

Samo ih grickajte: čiste arterije, smanjuju nivo šećera i rizik od raka

Naučnici iz Američke asocijacije za bolesti srca u svom istraživanju otkrili su da je često konsumiranje ovih plodova povezano sa manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i karcinoma.

Svakodnevno konsumiranje badema drastično smanjuje pojavu promena u strukturi tkiva nastalih usled oboljenja koja vode do karcinoma debelog creva, ali to nije jedina promena koju je potvrdila nauka, a koju naše telo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem.

Leči i smanjuje akne
Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnom institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su devet odsto manje vitamina E u svom krvotoku.

Konsumiranje badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan.

Bademi su prepuni vitamina E, kao i antioksidanasa koji mogu pomoći kod lečenja akni i pomlađivanja kože. Ipak ne bi trebalo preterivati, već je dovoljno uzeti tri do četiri badema dnevno jer sadrže i visok nivo omega 6 masnih kiselina.

Snižava holesterol i poboljšava zdravstveno stanje kod dijabetesa
U drugom istraživanju dokazano je da će pacijenti oboleli od dijabetesa tipa 2 osetiti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni ne samo da pomažu da se arterije pročiste usled smanjenja lošeg holesterola već doprinose u smanjenju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak od porođaja
U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konsumiranja badema kao prirodnog leka za regulisanje protoka supstanci kroz digestivni trakt i povećanje energije. Bademi se često preporučuju ženama nakon porođaja da bi se brže oporavile i sprečile pojavu strija.

Od badema beba može biti pametnija
Dokazano je da bademi mogu da povećaju moždanu aktivnost. Prema studiji koju je sproveo “Barcelona Institute for Global Health”, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema nedeljno, možete doprineti boljoj funkciji mozga vaše bebe.

U istraživanju koje su sproveli španski naučnici učestvovalo je 2208 trudnica. Nakon porođaja deca su praćena i testirana na svake dve godine, dok nisu navršila osam godina. Deca čije su majke jele bademe tokom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Koji bademi su zdraviji, sirovi ili pečeni?
Nema razlike. I sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranljive supstance i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam. Jedina razlika je u ukusu, pečeni su za nijasu ukusniji.

(Bright Side, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar