U trendu

Šta će se dogoditi vašem telu ako svako jutro doručkujete dva jaja

Nekima su jaja neizostavan deo doručka, drugi ih izbegavaju zbog potencijalno lošeg efekta holesterola na krvne sudove. Međutim, jaja imaju više pozitivnih učinaka nego negativnih, piše Brightside. Svakako, optimalna doza je 2-3 jaja dnevno, a evo što se može promeniti u vašem telu ako ih umereno konzumirate:

1. Mozak je zaštićen

Fosfolipidi koji obezbeđuju normalnu komunikaciju među ćelijama mozga sastoje se od kolina, jedinjenja koji štiti od gubitka pamćenja i povezuje se s poboljšanjem ostalih kognitivnih funkcija. Kolin se, naravno, nalazi u jajima, a telu su dovoljna 2 jaja dnevno da se bogato obezbedi ovim vitaminom.

2. Lutein čuva vid

Jedno istraživanje je pokazalo da su kokošja jaja bogata luteinom koji je odgovoran za jasan i oštar vid. Njegov nedostatak podstiče destruktivne promene u tkivu oka, a vid se nepovratno pogoršava.

3. Vitamin D apsorbuje kalcijum

Ako vam kašičica ribljeg ulja dnevno nije baš privlačan izbor, jedite jaja. Vitamin D u jajima pomaže u apsorpciji kalcijuma koji, kako svi znamo, jača kosti i zube.

4. Vitamin B kompleks štiti kožu, kosu i jetru

Biotin, vitamin B12 i svarljivi hranjivi proteini pridonose jačanju kose i kože, a spomenuti fosfolipidi potiču uklanjanje toksina iz jetre.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Nekada se stalno spominjalo da je holesterol u jajima štetan za krve sudove, ali su neka istraživanja pokazala da je on zapravo uravnotežen s fosfatidima, tako da nije štetan za naše zdravlje. Osim toga, jaja sadrže i omega-3 masne kiseline koje smanjuju nivo triglicerida, čime se takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

6. Kilogrami se tope

Američki naučnici zaključili su da su jaja za doručak u kombinaciji s nisko-kaloričnom ishranom ključ bržeg gubljenja kilograma. To je zato jer nas jaja dugo vremena drže sitima pa nemamo potrebu da stalno nešto grickamo.

7. Smanjen je rizik od raka

Gore spomenuti kolin takođe smanjuje rizik od raka. Rezultati ove studije pokazali su da žene koje su u svojim tinejdžerskim danima konzumirale jaja, imaju 18 posto manje šanse za razvijanje raka dojke.

8. Jaja su dobra za planiranje trudnoće

Vitamin B takođe učestvuje u formiranju polnih hormona. Folna kiselina ili vitamin B9 pomaže u stvaranju eritrocita i neuralne cevi fetusa, a smanjuje rizik od mentalne retardacije deteta.

9. Usporava se starenje

Holandski naučnici sproveli su istraživanje na ženama starosti od 35 do 40 godina i otkrili da su konzumiranjem jaja nestale mrlje s njihove kože, a ona je bila zategnutija. Što se tiče muškaraca, bore oko očiju bile su znatno manje vidljive.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.