Šta se događa ako jedete “tačkaste” banane?

Foto: Pixabay.com/Alexas_Fotos

Ako ste među onima koji izbegavaju banane sa tačkicama jer mislite da nisu dobre, grešite. Nedavno istraživanje sprovedeno u Japanu pokazalo je da postoji nekoliko stvari zbog kojih su tačkaste banane bolje od onih bez tačkica, piše Life Hack.

Ovo su prednosti banana sa tačkicama:

1. Pružaju vam dodatnu zaštitu od raka

Naučnici su utvrdili da banane sa tačkicama sadrže sastojak po imenom faktor nekroze tumora koji uništava ćelije raka. Konzumiranje banana sa tačkicama pomaže u prevenciji raka.

2. Izlečiće vam gorušicu

Banane su odličan izvor prirodnih antacida, supstance koja neutrališe želudačnu kiselinu i smanjuje kiselost stomačne sredine. Ako imate problema sa gorušicom, pojedite bananu za trenutno olakšanje.

3. Vaš krvni pritisak će se srediti

Da biste održali optimalni krvi pritisak, neophodno je i da nivo kalijuma u krvi bude dovoljan, a banane su bogate upravo ovim mineralom. Takođe sadrže izuzetno malu količinu natrijuma koji podstiče rast krvnog pritiska.

4. Bićete manje depresivni

Sadrže triptofan, aminokiselinu neophodnu za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji podstiče smirenost, dobro raspoloženje i dobar san.

5. Rešićete se zatvora

Činjenica da nam banane pomažu u rešavanju zatvora. Zbog visokog nivoa vlakana, ova namirnica je odlična za podsticanje varenja.

6. Doživećete nagli skok energije

Banane imaju visoku kalorijsku vrednost, zbog čega su odličan izvor energije. Kalijum iz nje sprečiće grčenje mišića, a ostali minerali i nutrijenti iz banane produžavaju telesnu izdržljivost. Zato – umesto slatkiša ili kafe, radije uzmite bananu.

7. Olakšaće vam probleme sa čirom na želucu

Čirevi su sinonim za akutnu bol i stroga ograničenja u ishrani. Razlog za to je činjenica da začinjena hrana može uzrokovati daljnje iritacije. Međutim, banane imaju mekšu teksturu i idealne su za sve koji imaju želudačne probleme.

8. Pomaže u borbi protiv anemije

Banane su bogate gvožđem i zato su predstavljaju idealnu namirnucu za sve one koji se bore s anemijom ili trenutnim manjkom gvožđa u krvi.

9. Olakšaće vam menstrualne bolove

Visok nivo kalijuma u tačkastim bananama olakšava menstrualne bolove i grčeve. Ove banane bogate su vitaminom B6 koji smanjuje nadutost i zadržavanje vode u telu tokom tog perioda.

Ostavite komentar

Oznake