najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Štetni efekti upotrebe soli

Upotreba relativno velike količine soli u ishrani (preterano korišćenje slanih jela ili preterano soljenje hrane) ima štetne efekte na više organa, čak i kod ljudi koji su “otporni na so”. Kod osoba “otpornih na so” prekomerno unošenje soli u organizam ne utiče na povećanje krvnog pritiska, navodi studija, ali to ne mora da znači da vremenom neće doći do oštećenja nekih organa ili povećanja krvnog pritiska.

Obično se misli da od upotrebe previše soli u ishrani dolazi do visokog krvnog pritiska. Međutim, od previše slane hrane može doći do oštećenja krvnih sudova, srca, bubrega i mozga.

Prekomerno unošenje soli može dovesti do smanjenja funkcije endotela, do unutrašnjosti krvnih sudova. Endotelijalne ćelije uključene su u brojne procese, kao što su zgrušavanje krvi i neke imune funkcije.

Profesor Dejvid Edvards navodi da visoke količine natrijuma mogu dovesti do uvećanja leve srčane komore ili proširenja mišićnog tkiva koje čini zid glavne pumpne komore srca. Kako zid raste, odnosno postaje deblji, ni srce nije u stanju da pumpa kao zdravo srce.

Funkcijama bubrega takođe može da naškodi visok unos soli.

Previše soli u ishrani može da utiče i na nervni sistem koji aktivira ono što se obično naziva odgovorom „bori se ili beži“, objavljeno je u časopisu „Američki koledž za kardiologiju“.

Kao zaključak, profesor Vilijam Farkuhar upozorava da hronično povišeno korišćenje natrijuma u ishrani, ako ne poveća krvni pritisak, može imati štetne efekte na druge organe (srce, bubrezi, mozak…).

Napomene

Podsećamo na reči nutricionista da u ishrani treba izbegavati velike količine „belih otrova”: belo brašno, bela so i beo šećer.

Kad god možete, u ishrani koristite: morsku so, žuti ili smeđi šećer i integralno brašno (crno, raženo, heljdino…).

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike