U trendu

Svi smo je jeli kao deca, ali biće vam žao ako ovo niste pre znali

Kukuruzna krupica ili palenta, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bila neizostavan obrok brojnih porodica na ovim prostorima.

Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se brzim i zdravim obrokom.

Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, pavlake, svežeg sira, jaja i pančete, može od „sirotinjskog jela“ za tren oka da postane prava gurmanska poslastica.

Osim zbog ukusa i jednostavnosti pripreme od samo nekoliko minuta, kačamak danas bi i trebalo da se nađe na meniju mnogo češće. Reč je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokalorična je pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i za decu.

Sadrži 75 posto ugljenih hidrata, nešto belančevina (8 do 10 posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamenski obrok kada želimo a povećamo izbor korišćenja ugljenih hidrata i uspešno nadomeštava krompir, pirinač, testo i predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika. Za vegetarijance se preporučuje upotreba palente sa sirevima i mlečnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi tim obrokom dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biohemije.

Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno delovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sistema, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti i bogatstvo vitaminom B1, zbog čega povoljno deluje na kognitivne funkcije.

Sadrži beta karoten, provitamin A i odličan je izvor tiamina (vitamina B1). Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalijum i magnezijum.

Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite da očistite creva na prirodan način. Osim što je vrlo zasitna, palenta ima i neutralan ukus pa se jednostavno spaja s skoro svim ostalim ukusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, spanać, povrće sa roštilja pa čak i kao deo kolača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)