Tanjir zdrave ishrane

Tanjir obojen u četiri boje, sa dodatkom mlečnih proizvoda, zamenio je 19 godina staru piramidu ishrane i postao nova ikona američke asocijacije koja se bavi uputstvima za zdravu ishranu.
Nova ikona pod nazivom "Moj tanjir" podeljena je je na četiri dela: crveni deo za voće, zeleni za povrće, narandžasti za žitarice i ljubičasti za proteine, sa zasebnim delom plave boje za mlečne proizvode.
Sekretar poljoprivrede SAD, Tom Vilsak (Tom Vilsack), predstavio je na konfereciji za novinare novu ikonu i dodao da je piramida ishrane previše složena da bi postala brz i jednostavan vodič.
Konferenciji je prisustvovala i prva dama Sjedinjenih Američkih Država Mišel Obama. "Šta može biti jednostavnije od tanjira", upitala je. "Uverena sam da će nova ikona ishrane biti korisna porodicama, one već danas mogu početi da je koriste."
Nova ikona predstavlja mnogo više od preporučenih načina ishrane. Stari plan je bio da se obezbede informacije, a novi plan je da se aktivno menja način ishrane, uz sve savremene metode ubeđivanja.
"Centralni deo programa predstavlja ova nova generacija ikone ishrane", kaže Robert Post (Robert Post), zamenik direktora Američkog ministarstva za poljoprivredu.
"Očekujte mnoštvo poruka i opomena od prehrambene idustrije, nutricionista, kuvara, škola, neprofitnih agencija i drugih koji imaju bilo šta da kažu o ishrani i zdravlju", kaže Post.
Nov tanjir ishrane
"To je nešto što funcioniše", kaže nutricionista Ketlin Zelman (Kathleen Zelman). "Sada je jednostavanije razumeti šta predstavlja zdrav obrok", kaže ona. "Bilo da ste u kupovini namirnica, pakujete ručak ili pripremate obrok, nova ikona ishrane služiće vam kao stalni podsetnik za osnovne sastojke hranljivog obroka."
Ikona jasno pokazuje da voće i povrće čine polovinu svakog obroka, dok proteini predstavljaju najmanji deo tanjira. Deo sa žitaricama je malo veći, pa nutricionisti smatraju da to stvara dosta prostora za manje zdrave žitarice kao što su beli pirinač i beli hleb.
Ostali saveti nove ikone ishrane
Balansirajte kalorije tako što ćete više uživati u hrani dok jedete manje i izbegavajte prevelike porcije.
Jedite više zdrave hrane: napravite pola obroka od voća i povrća i pijte nemasno ili manje masno mleko.
Jedite manje loših stvari: potražite supe, hleb i smrznuta jela sa manje natrijuma, pijte vodu umesto zaslađenih napitaka.
O ishrani treba voditi računa svakodnevno, a ne povremeno, deci je potrebno više energije da rastu, ali ne da se goje, atrudnice i dojilje treba posebno da vode računa o ishrani.
Piramida ishrane kroz istoriju
Odeljenje za zdravstvo i ljudske resurse SAD vrši ažuriranje smernica za ishranu svakih pet godina.
Interesantno je da je prvi set uputstava o ishrani objavljen u SAD još 1894. kada je ukazano na to da Amerikanci treba da jedu manje masti i šećera, a više da vežbaju.
Od 1950. u SAD počinju u sredstvima informisanja da se objavljuju saveti zdravstvenih organizacija o tome koje su namirnice važne za zdravu ishranu.
U periodu od 1950. do 1970. godine, u Americi i zapadnim zemljama problem je bila neuhranjenost, pa su saveti išli u tom pravcu.
Od 1977. godine počinju preporuke za zdravu hranu sa manje masti i manje holesterola, jer je "brza i nezdrava hrana" bila sa mnogo kalorija, a malo vitamina i minerala.
Godine 1980. u SAD su objavljene prve zvanične smernice za zravu ishranu, ali se tretirala ukupna količina unesene hrane, a ne sadržaj hrane.
Do 1990. godine promovisana je ishrana zasnovana na umerenosti i raznovrsnosti umesto na ograničenjima.
Godine 1992. piramida ishrane počela se primenjivati u Švedskoj.
Godine 2005. govori se o tome da treba smanjiti hleb, žitarice i pirinač, ali insistirati na integralnim žitaricama.

Ostavite komentar