U trendu

Toplo mleko za bolji san?

Koliko ste samo puta dok ste bili mlađi, a neretko i sad, čuli svoje roditelje kako vam kažu da šolja mleka može pomoći da što pre zaspite. Svi smo se pitali da li je to zaista tačno ili je samo još jedan način da nas nateraju da popijemo barem jednu šolju mleka u toku dana.
Za sve one skeptike, odgovor na ovo pitanje je da, mleko vam zaista može pomoći da brže i lakše zaspite; ali ne samo zbog toga što sadrži enzim triptofan, koji je postao svojevrsna urbana legenda kada su u pitanju sredstva koja će vas najbrže odvesti u zemlju snova.
Čak ni eksperti nisu u potpunosti sigurni do koje mere toplo mleko zapravo podstiče san. Istraživanja o uticaju triptofana na san dobila su opravdanje, bar kada je posredi jedna faza sna: prva faza, kada san zapravo počinje da nas obuzima. Na druga odličja sna, kao što su dužina dubokog sna tokom noći, triptofan može negativno uticati, posebno ako ga konsumirate kao dodatak nečemu. Dalje, triptofan mora da pređe granicu koja odvaja krvni sistem od mozga i da do njega stigne kako bi uopšte imao bilo kakav uticaj na san – a to može biti znatno otežano prisustvom drugih aminokiselina.
Ta činjenica zapravo objašnjava zbog čega su ljudi koji se bave istraživanjem ovog fenomena došli do nalaza i zaključaka da hrana koja je bogata proteinima, uključujući i mleko, može znatno da umanji verovatnoću da triptofan uopšte dospe do mozga. Rešenje leži u konsumiranju hrane bogate ugljenim hidratima, zbog toga što će oslobođeni insulin pomoći triptofanu da lakše dospe do mozga. Iz ovog razloga se, kao lakši obrok pred spavanje, preporučuje konsumiranje male količine proteina (koji sadrže amino-triptofan). To je idealna hrana za bolji san. Poželjan je i napitak koji sadrži pravu dozu melatonina (0,3 mg) i laktiuma (proteina koji se nalazi u mleku, a koji inače podstiče opuštanje kod beba, ali u manjim i kontrolisanijim količinama).
I posle svih rezultata istraživanja i svega rečenog, krajnji zaključak bi bio da, kada je reč o šolji toplog mleka, ono što vas zapravo uspava jeste sama navika koja vremenom pređe u rutinu; baš kao i navika da se lakše uspavate sa plišanim medom, jer vam budi sećanja na detinjstvo i čini da se ponovo nađete u krevetu u kom vas je majka svake večeri uspavljivala.
Tajna leži u psihološkoj asocijaciji i nekoj vrsti uslovnog refleksa, koji je jači od uticaja samog sadržaja mleka i njegovog efekta na nas. Prema tome, jasno je da na nas najviše uticaja ima sve ono što je u našim glavama.
Zaključak je jasan: za nas, ali i za našu decu, veoma je korisno pre spavanja popiti šolju mleka; to treba da postane deo rituala koji nas vodi u miran san.

1 komentar
  1. Petar Agatonović

    Možda je sve to tačno, ali je sigurno da nije tačno da je triptofan enzim. Onaj ko je malo učio biohemiju zna da je triptofan aminokiselina.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike