najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uticaj ishrane na zdravstvene tegobe (1)

Kao što je nepravilna ishrana uzrok mnogih oboljenja, tako je i pravilna ishrana u nekim situacijama put do izlečenja. Dijetetika je nauka o režimima ishrane korisnim za održanje zdravlja. Upoznaćemo vas s nekim od osnovnih dijetetskih principa, koji ukazuju i na gotovo presudan uticaj ishrane na pojavu i izlečenje pojedinih zdravstvenih oboljenja.

  • Aritmija srca: kada je reč o ovoj zdravstvenoj tegobi, preporučuje se što više presnog voća i povrća, kao i kuvana pšenica. Takođe, ne sme se piti više od jedne kafe ili dva alkoholna pića dnevno.
  • Astma: za sprečavanje tegoba astme, preporučuje se svakodnevno uzimanje belog i crnog luka, masne ribe, povrća, bibera i ljutih jela. Kao vrlo efikasna, pokazala se i jaka kafa. Trebalo bi, osim toga, izbegavati hranu životinjskog porekla (meso, životinjske masti i mleko), izazivače alergija, jezgrasto voće i gazirane napitke.
  • Dijareja (proliv): ovu tegobu najčešće izazivaju mleko, voćni sokovi i kafa. U takvim sitiacijama, preporučuje se uzimanje gustih slanih supa i kaša, pirinač, borovnica, žitarice, trnjine, mušmule, jabuke i maline. Oporavak od dijareje mogu otežati kofein, sokovi i bezalkoholna pića bogata šećerom, pasulj, kupus, crni luk i mekinje.
  • Opstipacija (zatvor): ova tegoba najčešće je posledica nepravilne ishrane ili crevnog oboljenja. Preporučuje se dnevno uzimanje 5% presne hrane, a najmanje pet puta dnevno treba jesti hranu bogatu vlaknima: voće, povrće, mekinje, hleb od integralnog crnog brašna, šargarepu, jabuke i pomorandže.
  • Infekcija mokraćnih kanala: u 70% slučajeva, infekciju sprečava 1/2 litra soka ili čaja od brusnice dnevno tokom tri nedelje. Preporučuje se i unošenje najmanje 2 litra tečnosti dnevno, kao i borovnica, belog luka, krastavca, rotkvica, kukuruzne svile i sl. Treba izbegavati kofein i čokoladu.
  • Jačanje imuniteta i sprečavanje infekcija: na jačanje imuniteta pre svega deluje oproban recept naših starih – povećano unošenje belog luka i drugog povrća i voća sa dosta beta karotena i vitamina C. Preporučuje se i uzimanje masne morske ribe najmanje tri puta nedeljno, ljuskara i drugih namirnica bogatih cinkom.
  • Kancer (rak): za sprečavanje ove opake bolesti, a često i za pobedu nad njom treba pre svega predvideti u ishrani 50% presne hrane, i jesti pet puta u toku dana. Za kancer pluća preporučuje se što više šargarepe i zelenog lisnatog povrća; za kancer debelog creva – povrće iz roda krstašica, špargla; za kancer želuca – sve vrste voća, zelena salata, crni luk, celer i bundeva. Pomoć u zaustavljanju širenja raka mogu pružiti pre svega hrana iz mora, beli luk, povrće iz roda krastačica – kupus, brokoli i raštan.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike