U trendu

Uticaj ishrane na zdravstvene tegobe (2)

  • Kamen u bubregu: preporučuje se uzimanje što više tečnosti (pre svega vode i čajeva), obično se pominje po čaša tečnosti na 4 sata. Bitno je, takođe, i uzimanje namirnica bogatih kalcijumom (mleko i mlečni proizvodi), dok uzimanje namirnica bogatih natrijumom i belančevinama (posebno meso) treba izbegavati.
  • Koncentracija: brojni eksperimenti su pokazali da ljudi koji su na dijeti, zbog stresa kojem su u tom periodu izloženi, postaju rasejani i zaboravni. Podsticanje pažnje može biti potpomognuto izbegavanjem obilnih masnih obroka (pržena jaja sa slaninom, krofne, pečeni krompirići, masna pečenja i sl) i unošenjem mlečnih proizvoda, voćnih sokova, posnog živinskog mesa i sl.
  • Malokrvnost: za sprečavanje i lečenje malokrvnosti, kao i niskog krvnog pritiska, najčešće se koristi sok od špargle, cvekle i borovnice, kao i spanać, kopriva, crno vino i konjsko meso.
  • Menstrualne tegobe: na PMS najblagotvornije utiče unošenje većih količina ugljenih hidrata, koji se mogu naći u hlebu, slatkišima, krompiru, testeninama i sl. Sem ugljenih hidrata, preporučuje se konsumiranje jogurta i mlečnih proizvoda, soje, voća i piva. Štetno deluju kofein, hrana siromašna mastima i vrući napici.
  • Opadanje kose: do ovog poremećaja uglavnom dolazi usled loše cirkulacije krvi ili zbog nedostatka vitamina A. Korisno je dejstvo sledećih namirnica: presan spanać, blitva, zelena salata, praziluk, žuto povrće i voće (šargarepa, paradajz, rotkvice, breskve, kruške, trešnje…), žitarice poput zoba i ječma, zatim lešnici, bademi, jaja, med i sl. Štetno dejstvo imaju: beli šećer, kuhinjska so, beli hleb, kao i svako preterano unošenje hrane i alkohola.
  • Osteoporoza: najbolja zaštita od ove bolesti progresivnog slabljenja kostiju jeste unošenje namirnica sa sastojcima koji stvaraju i čuvaju koštanu gustinu, poput kalcijuma, mangana i vitamina D. Pomaže i uzimanje jezgrastog i drugog voća, sok od ananasa…
  • Reuma i artritis: iako reumatoidni artritis može biti preterana alergijska reakcija na hranu, ipak nije svaki slučaj ovog oboljenja povezan sa ishranom. Kako bilo, trebalo bi izbegavati masno meso (slaninu, svinjetinu i govedinu), a što češće jesti masnu ribu i đumbir. Masti tipa omega 6 treba, pri tom, smanjiti na minimum.
  • Hemoroidi: preporučuju se tri puta dnevno po 1 supena kašika rena u medu, pomorandže, suve smokve i suve šljive.
  • Hipertenzija: oni koji boluju od povećanog krvnog pritiska trebalo bi da jedu što više presnog voća (naročito jabuke) i povrća. Preporučuje se i neslana hrana, kao i svakodnevno uzimanje mleka i mlečnih proizvoda. Zbog kalijuma se kao izuzetno korisno pokazalo i jabukovo sirće.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike