U trendu

Voće, povrće i bolesti dojke

Devojke koje jedu više voća i povrća, koje sadrži dosta kartenoida, imaju manji rizik od benignih bolesti dojke.

Istraživanje je nedavno sprovela ekipa pod rukovodstvom dr Karoline Bojk sa Hardvardske škole za javno zdravlje u Bostonu.

Karotenoidi su grupa pigmenata koji se nalaze u voću i povrću, tamnozelene, narandžaste i crvene boje, za koje se smatra da sadrže antioksidantna dejstva koja štite od mnogih bolesti.

Benigne bolesti dojke u stvari su razna nekancerogena stanja dojke kod žena i devojaka od kojih neka povećavaju rizik od raka.

Istraživanje

Ranije su o ovome vršena razna istraživanja, ali su dobijani mešoviti rezultati u nalaženju veze između karotenoida i raka dojke.

Istraživanje je rađeno u periodu od 1996. pa do 2010. godine i tada je praćena ishrana devojčica i devojaka. Konkretno je analiziran unos u organizam voća i povrća bogatog karotenoidima.

Tokom studije, praćeno je zdravstveno stanje oko 6.600 devojaka po gorenavedenim parametrima.

Rezultati

Tokom istraživačkog perioda, kod 122 devojke ustanovljena je dijagnoza benignog oboljenja dojke.

Devojke koje su jele najviše voća i povrća, tamnozelene, narandžaste i crvene boje, a to je oko 2 do 3 porcije nedeljno, imale su upola manje šanse da obole od benignog oboljenja dojke.

Iako su na rezultate mogli da utiču genetski faktori, konsumiranje alkohola, pušenje, fizička aktivnost, kao i indeks telesne mase, ipak je veliki broj praćenih osoba koji potvrđuje nedvosmislenu vezu unosa voća i povrća sa zdravljem. Stručnjaci napominju da je voće i povrće korisno po zdravlje, ali da sa suplementima ne treba preterivati jer oni ne mogu zameniti voće i povrće, a u velikim količinama mogu biti i štetni.

Stručnjaci još ne raspolažu egzaktnim podacima kako ovakvo voće i povrće utiče na benigna oboljenja dojke, ali je činjenica da voće i povrće sadrži dosta antioksidanata koji pomažu organizmu u apsorpciji slobodnih radikala koji mogu da naškode ćelijama.

Napomene

Podsećamo da voće i povrće treba jesti što više, a tu su i zelena salata, dinja, kelj i spanać. Stručnjaci napominju da je malo „stvari“ iz životnih navika koje mogu konkretno da utiču na zdravlje, pa ih treba iskoristiti.

Dr Karolina Bojk napominje da je kod mladih devojaka i žena najčešća benigna bolest dojke nekancerozni tumor – „fibroadenom“. Neke od ovih benignih bolesti povećavaju rizik od raka.

I ovde postoje ograničenja u rezultatima pošto se radi o anketama gde ljudi odgovaraju na osnovu sećanja, pa su moguće greške, ali rezultati ipak ukazuju na koristi od voća i povrća u ishrani.

Studija je objavljena u najnovijem broju časopisa „Pedijatrija“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike