Zapovesti zdravog kuvanja

Imperativ u svetskim kuhinjama, a sve više i kod nas jeste – zdrava ishrana. Evo saveta velikih kuvara kako da unesemo male promene u naše standardne recepte.

1. U većini recepata za peciva (krofne, razni kolači, kiflice i dr.) moguće je zameniti dve trećine belog brašna integralnim pšeničnim brašnom. Ako poredimo četvrtinu šolje belog brašna sa istom tom količinom integralnog brašna, zaključićemo da je integralno brašno zdravije iz sledećih razloga: sadrži 3,5 grama vlakana i različitih fitihemikalija, a duplo više magnezijuma i selena od belog brašna. Dodatna količina vlakana usporava varenje i izaziva efekat sitosti.

2. U većini recepata za peciva možete smanjiti propisanu količinu šećera za četvrtinu, a da to ne pokvari ukus konačnog proizvoda. Na primer, ako u receptu piše šolja šećera, slobodno stavite tri četvrtine šolje. Umesto šećera možete koristiti i zaslađivač, recimo proizvod na bazi makrobiotike – malteks. Ako jedete manje belog šećera, to će povoljno uticati na vašu liniju.

3. U mnogim receptima za peciva možete smanjiti masnoće (u buteru, margarinu, ili ulju) za polovinu propisane količine. Na primer, ako u receptu piše da treba uzeti jednu šolju margarina, slobodno uzmite pola šolje; ali izbačenu količinu zamenite nekim drugim sastojkom, odgovarajućim za taj konkretni recept (na primer, nemasnim šlagom, sokom od narandže, nemasnim jogurtom, jabukovim sokom i dr). Ova promena smanjiće i masnoće i kalorije u konačnom proizvodu koji spremate.

4. U kuvanju koristite nemasne ili polumasne proizvode kad god je to moguće. Probajte nemasni šlag, sir smanjene masnoće, laki salatni preliv i dr. Takođe možete u kuvanju koristiti vino, kafu i voćne sokove. Ove namirnice dodaju tečnost jelu, a kada je potrebno, daju i specifičan šmek.

5. Nemojte pržiti u dubokom ulju, ima boljih načina. Izaberite maslinovo, susamovo ili omega-3 suncokretovo ulje, ali se trudite da stavite što manju količinu u tiganj. Za neka jela dovoljno je nekoliko kapi ulja, a najčešća količina koju kuvari koriste je pola kašičice.

6. Koristite integralne žitarice kad god je to moguće. Već smo govorili o integralnom brašnu koje zamenjuje belo, ali možete zameniti i beli pirinač braon pirinčem i potražiti recepte koji sadrže ovas, ječam i dr. U supermarketima se mogu kupiti integralni špageti i druge testenine, jer je svetska tendencija – prelazak na zdravu hranu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike