U trendu

„Zdrave“ namirnice koje morate da izbegavate ako želite da smršate

Da bismo skinuli suvišne kilograme moramo zdravo da se hranimo i budemo fizički aktivni. To znaju već i ptice na grani, ali uravnotežena ishrana često uključuje namirnice koje se smatraju zdravima, ali koje vas zapravo usporavaju u dolasku do željenog cilja.

Nutricionista Suzi Burel kaže da mnogi ljudi preteruju s hranom koja je niskokalorična i ne sadrži masti.

„Nažalost, takve stvari često imaju previše šećera, što znači da vas sabotiraju“, napisala je na svom blogu.

Ona savetuje koji namirnica da se klonite ukoliko želite da istrajete u mršavljenju.

1. Smoothie

Smoothie je zdrav napitak, ali količina šećera u samo jednom ovom napitku može dovesti do prekoračenja preporučenog dnevnog unosa.

Odrasli ne bi smeli da konzumiraju više od 30 grama šećera dnevno, a deca više od 24. Jedan smoothie može sadržati između 60 i 80 grama šećera.

„Iako su pojedinačni sastojci koji se koriste za pripremu tipičnog smoothieja mleko, jogurt, voće, med, orašasti plodovi i semenke uopšteno gledano zdrava hrana, bogata hranjivim materijama, kada se uklope u količinski veliko piće daleko su od zdravog, uravnoteženog izbora.“

Suzi je rekla da se, ako vam je cilj da smršate, držite manjih smoothieja sa samo tri do četiri sastojka.

2. Integralni pirinač

Ugljeni hidrati su važan deo svake ishrane i treba da čine trećinu vaših obroka. Integralni pirinač je bolji od običnog, ali nije namirnica s kojom treba preterivati.

„Jedna šoljica kuvanog integralnog pirinča sadrži 40 grama ugljenih hidrata, isto koliko i tri do četiri kriške hleba“, ističe Burel i dodaje da je pola šoljice kuhanog pirinča dovoljno za jednu osobu, kao i da obroke koji se sastoje od pirinča obogatite povrćem.

3. Umaci i namazi

Umaci i namazi, čak i oni koji se reklamiraju kao zdravi, često sadrže puno masnoća i vrlo su primamljivi.

Nutricionista kaže da pola šoljice namaza od humusa sadrži oko 200 kalorija, a tu nisu ubrojane kalorije iz čipsa ili krekera koji ćete konzumirati uz njega.

Koristite samo kašičicu do dve umaka ili namaza po porciji.

4. Sušeno voće

Suvo voće može se naći u žitaricama i proteinskim pločicama, ali je puno kalorija i koncentrisanog šećera. Zato Burel savetuje da se radije odlučite za svež komad voća.

5. Krekeri i niskokalorični čips

Krekeri ili čips od sočiva su postali popularna alternativa standardnoj vrećici čipsa od krompira. Međutim, samo zato što je reč o niskokaloričnim varijantama, ne znači da su zdrave.

„Lako je prejesti se od takvih grickalica, ali ako već žudite za takvim stvarima, bolje je odabrati kokice. Grickalice rezervišite za zabavne i posebne, a ne svakodnevne trenutke“, zaključila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.