1 od 5 miliona: U Majdanpeku održan najmasovniji protest u poslednjih 30 godina

 Pokret „1 od 5 miliona“ saopštio je da je u njihovoj organizaciji, u Majdanpeku održan najmasovniji protest u poslednjih 30 godina, a nakon dvočasovne blokade magistralnog puta okupljeni gradjani su poručili da će braniti svoj grad od pljačke i trovanja.

Gradjani su zahtevali svoje pravo na čist vazduh, čistu vodu, na svoje domove i pravo na rad.

„Danas se borimo za slobodu, za zdravlje i za život cele Istočne Srbije. Doveli su nas do toga da ovakve stvari moramo na ulici da tražimo, pošto predsednik opštine i njegova zamenica uporno beže kada treba da rešavaju probleme Majdanpečana. Ljudi, vreme je da odbranimo naš grad koji nam otimaju“, poručio je Martin Bežinarević, predstavnik Pokreta „1 od 5 miliona“.

Kako su naveli, protest je počeo ispred zgrade opštine, a okupljeni su zahtevali hitno rešavanje tri glavna problema: rešavanje pitanja stanova rudara koje je aktuelni režim uz prodaju rudnika poklonio kineskoj kompaniji Zidjin, ekstremnog zagadjenja vazduha i vode koje generiše ova kompanija i obezbedjivanje pomoći preduzetnicima koji su na ivici egzistencije usled epidemije.

Uz zahteve, demonstranti su dostavili i konkretna rešenja problema na koje se zahtevi odnose.

Predstavnik Pokreta Martin Bežinarević pokušao je da udje u opštinu i zatraži sastanak sa predsednikom Draganom Popovićem, ali su vrata bila zaključana iako je radno vreme bilo u toku.

Zato su okupljeni oblepili zgradu opštine nalepnicama sa natpisima „Čiji su stanovi“, „Čiji je Majdanpek“, „Ko truje Majdanpečane“, „Gde su pare od toplane, Pope“, a potom su blokirali glavni put koji vodi u Majdanpek, uz poruku čelnicima opštine da „nema prolaza dok Popović ne izadje pred narod koji ga plaća“.

Uprkos dvočasovnoj blokadi magistralnog puta, uz kolonu vozila i veliko prisustvo policije, niko od opštinara se nije pojavio.

Okupljenim gradjanima na protestu obratila se i Snežana Todorović, opoziciona odbornica u lokalnom parlamentu, koja je govorila i o razornom uticaju kineske kompanije Ziđin po životnu sredinu.

„Mi samo želimo da se oni drže zakona. Ne mogu da nas potruju, ne mogu da nas isele, ne mogu da nam uzmu domove“, poručila je ona.

Ispred Udruženja preduzetnika obratio se Dragan Subotić, koji je kazao da preduzetnici već godinu dana zbog epidemije korona virusa teško da mogu da zaradjuju, a da opštinska vlast u Majdanpeku nije učinila ništa da im olakša.

„Opština već više od 60 dana ne odgovara na pisane predstavke koje smo joj poslali i time krši zakon“, rekao je on i dodao da opština ima rok od 48 sati da odgovori, u suprotnom – biće podnete krivične prijave protiv njenih čelnika, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.