Američki Kongres u atmosferi političke neizvesnosti

VAŠINGTON – Američki Kongres u novom sazivu počeo je danas sa radom u atmosferi političke neizvesnosti.

Još uvek nije jasno ko će kontrolisati Senat, demokrate imaju istorijski najmanju većinu u Predstavničkom domu, a republikanci nastavljaju da vrše pritisak i osporavaju validnost rezultata predsedničkih izbora, navodi Rojters.

U Predstavničkom domu počinje rasprava o reizboru predsedavajućeg tog tela, demokrate iz Kalifornije Nensi Pelosi, uz veoma malu demokratsku većinu nakon što je na novembarskim izborima ta stranka izgubila čak 11 poslaničkih mesta, pa sada ima većinu od samo 10 poslanika (222 demokrate-212 republikanci).

Reizbor Nensi Pelosi na funkciju predsedavajuće Predstavničkog doma pun je neizvesnosti s obzirom da je 10 od 15 demokarata koji su pre dve godine bili protiv nje, ponovo u poslaničkim klupama.

„Mislim da će ona ipak uspeti da dobije potrebnu većinu“, izjavio je Steni Hojer demokrata iz Merilenda i stranački lider u Predstavničkom domu.

Senat je i dalje pod kontrolom republikanaca i sve dok ne budu poznati rezultati ponovljenih izbora za Senat, koji će u utorak 5. januara biti održani u Džordžiji, očekuje se da će oni koristiti taj interegnum da bi podržali neosnovane Trampove tvrdnje o izbornim nepravilnosti i krađi glasova od strane demokarata i novoizabranog predsednika SAD Džo Bajdena, navodi agencija.

U brojnim istragama i analizama sprovedenim i na nivou američkih saveznih država i na federalnom nivou, nisu poronađeni dokazi za Trampove optužbe o rasprostranjenim nepravilnostima i krađi glasova, međutim republikanski senatori i članovi Predstavničkog doma iz redova te partije planiraju da ospore izborne rezultate tokom predstojećeg verifikacionog postupka u Kongresu.

Ipak, stranački lideri i u Senatu, i u Predstavničkom domu trudili su se da pošalju optimistične poruke uprkos brojnim izazovima.

„Od političke podele, preko smrtonosne pandemije, do brojnih neprijatelja SAD širom sveta, prepreke pred nama su brojne i ozbiljne. Ali imamo i mnogo razloga za nadu. Zahvaljujući vakcini protiv korona virusa, meni 2021. godina već izgleda sjajno“, poručio je lider senatske većine Mič Mekonel.

Ukoliko republikanci na ponovljenim izborima u Džordžiji osvoje samo jedno ili oba mesta koja pripadaju toj državi u Senatu, republikanci će imati sigurnu većinu pod vođstvom Miča Mekonela, ali bi u slučaju da demokrate osvoje oba mesta države Džordžije u Senatu, odnos snaga bio potpuno isti – po 50 senatora iz svake stranke.

Jedva održivi balans političke moći u američkom Kongresu mogao bi da ohrabri umerenjake iz obe partije da preispitaju svoju političku pripadnost, naročito nakon što Tramp napusti Belu kuću i preuzme je Bajden sa svojom administracijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.