U trendu

Amerikanci obeležili Dan sećanja u senci pandemije korona virusa

Amerikanci su u ponedeljak obeležili Dan sećanja odajući poštu poginulim pripadnicima oružanih snaga.

Mnoge ceremonije povodom Dana sećanja otkazane su zbog pandemije korona virusa koja je odnela blizu 100.000 života u SAD, prenosi Glas Amerike.

U pojedinim mestima održane su manje ceremonije, ali je pandemija zasenila praznik tokom kojeg se obično održavaju velike parade i skupovi.

Mnogi Amerikanci ipak nisu odustali od tradicije da na praznik, koji se smatra nezvaničnim početkom letnje sezone, pohrle na plaže i bazene, često kršeći mere socijanog distanciranja koje su i dalje na snazi.

Predsednik SAD Donald Tramp položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Ceremonija je ove godine bila drugačija zbog pandemije korona virusa, od kojeg je stradao i veliki broj veterana.

Okupljeni ispred spomenika su nosili maske koje su skinuli kada je počela ceremonija.

Tramp, koji kao i obično nije nosio masku, nije se obraćao javnosti, već je to učinio kasnije na istorijskoj tvrdjavi Mekhenri u Baltimoru gde je odao priznanje borbi američke vojske protiv korona virusa, navodi Glas Amerike.

Očekivani predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden u ponedeljak je povodom Dana sećanja prvi put izašao u javnost posle više od dva meseca i položio venac u parku veterana, blizu njegove kuće u saveznoj državi Delaver.

Od kada je otkazao skup u Klivlendu 10. marta, na početku epidemije, Bajden je vodio kampanju iz svog doma u Vilmingtonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.