U trendu

Astra Zeneka najavljuje novi lek protiv kovida-19

LONDON – Eksperimentalni lek kompanije Astra Zeneka, koktel antitela protiv korona virusa, uspešno sprečava teške forme infekcije i smrtni ishod kod hospitalizovanih pacijenata, pokazali su rezultati studije u završnoj fazi, saopšteno je danas iz ove britanske kompanije.

Lek nazvan AZD7442, smanjuje rizik od razvijanja teških formi infekcije i smrtnog ishoda kod 50 odsto pacijenata sa simptomima kovida-19 na sedam dana ili kraće, prenosi Rojters.

„Rana intervencija antitelima može značajno da umanji progresiju teških formi bolesti, uz kontinuiranu zaštitu dužu od šest meseci“, potvrdio je Mene Pangalos, izvršni potpredsednik za biofarmaceutiku, istraživanja i razvoj u kompaniji Astra Zeneka i dodao da će kompanija pružiti na uvid nadležnim instuitucijama sve podatke.

Astra Zeneka takođe razvija koktel lekova za terapiju obolelih koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor, a vakcinisani su protiv korona virusa, a prošle nedelje je podnela zahtev za hitnu upotrebu američkom regulatornom telu za hranu i lekove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.