U trendu

Aung San Su Ći prvi put će svedociti ovog meseca

NEJPJIDO – Svrgnuta liderka Mjanmara Aung San Su Ći ovog meseca prvi put će svedočiti u sudnici u jednom od nekoliko slučajeva koji se vode protiv nje, saopštili su danas njeni advokati.

Ona i još dvoje ljudi koji su optuženi za podstrekivanje svedočiće u svoju odbranu, ali neće pozvati druge svedoke, rekao je advokat Kin Maung Zav, prenela je agencija AP.

Navodi se da svedočenje Su Ći treba da počne 26. oktobra.

Pristalice Su Ći i nezavisni analitičari kažu da su optužbe protiv nje izmišljene i da predstavljaju pokušaj da je diskredituju, kao i da legitimizuju vojno preuzimanje vlasti.

Isti sud sudi Su Ći po dve tačke, a to je za kršenje mera ograničenja protiv korona virusa tokom predizborne kampanje 2020. godine, kao i za posedovanje ilegalnih radio predajnika.

Podstrekivanje, koje je definisano kao širenje lažnih ili „zapaljivih“ informacija koje bi mogle da naruše javni red, ponekad se naziva pobunom i kažnjivo je zatvorom do tri godine, navodi AP.

Slučaj uključuje izjave koje su objavljene na Fejsbuk stranici njene stranke Nacionalna liga za demokratiju nakon što su ona i drugi lideri stranke već bili privedeni.

Svi postupci protiv svrgnute liderke zatvoreni su za javnost i medije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.