U trendu

Austrija: Zaražena osoba na predstavljanju korona aplikacije

BEČ – Na predstavljanju nove korona aplikacije, kojom se omogućava brza kontrola statusa vakcinacije, izlečenja ili rezultat korona testa, koju je organizovao sekretar za zdravstvo pokrajine Beč Peter Haker, bilo je jedno zaraženo lice.

Kako se ispostavilo posle prezentacije aplikacije „Grin ček “ u jednom kafiću, jedna osoba koje je bila na tom skupu zaraženo je korona virusom.

Taj slučaj je pokazao koliko je teško sprovesti kontrolu u gastronomiji.

Na konferenciju za štampu došao je veliki broj predstavnika medija, pre svega što je, pored aplikacije, Haker trebalo da objavi i prve detalje novih korona mera u Beču.

Pojedini novinari tvrde da ih niko prilikom dolaska na konferenciju za štampu nije upitao za jedan od potrebnih dokumenata – sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o izlečenju.

Na upit je kabinet Hakera ukazao da, prema aktuelnoj uredbi, u Austriji na radnom mestu važi takozvano „3G“ pravilo i da poslodavac u medijima mora kontrolisati da li novinari imaju sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan test.

„Konferencija za štampu je tada samo privremeno radno mesto“, ukazano je iz kabineta, dodajući da i za poslovni termin važi „3G“ iako se događa na mestu na kojem inače važi „2G“ pravilo.

Pošto je jedna osoba koja je učestvovala na konferenciji pozitivno testirana na koronu, više novinara je dobilo poziv gradskih vlasti da se testiraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar